Stanje u cestovnom prometu tijekom proteklog vikenda

Na području Policijske uprave ličko-senjske tijekom proteklog vikenda evidentirano je 18 prometnih nesreća. Jedna prometna nesreća je sa smrtno stradalom osobom a dogodila se u petak, 3. rujna u 13,05 sati u Novalji kada je 24-godišnji poljski državljanin upravljao osobnim automobilom poljske nacionalne oznake i uslijed alkoholiziranosti (1,48 g/kg) i neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad automobilom i prešao na suprotnu prometnu traku gdje automobilom udara u moped kojim je iz suprotnog smjera upravljao 31-godišnji državljanin Republike Srbije.
Vozač motocikla je uslijed zadobivenih ozljeda preminuo na mjestu događaja, dok su dvojica putnika (24-godišnji poljski državljani) iz osobnog automobila lakše ozlijeđeni. Vozač automobila je uhićen, predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu.

Jedna prometna nesreća je s lakše ozlijeđenom osobom, a dogodila se na području Gospića. Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Korenice (4), Gospića (3), Otočca (3), Senja (3) i Novalje (3).

Tijekom proteklog vikenda provedene su i preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđeno je 65 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 8 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu, 4. rujna u Gospiću kod 34-godišnjeg hrvatskog državljanina (2,07 g/kg).

Najveća utvrđena brzina kretanja od 214 km/h izmjerena je jučer na autocesti A-1, između Gospića i Jadove, u smjeru Splita, gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 130 km/h, kada je 64-godišnji hrvatski državljanin upravljao osobnim automobilom. On je kažnjen novčanom kaznom, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju od 1 mjeseca.

Podsjećamo da danas u prve razrede osnovnih škola na području Hrvatske kreće oko 40.000 prvašića i apeliramo na sve vozače da obrate pozornost na djecu i to ne samo u blizini škola, već i na drugim mjestima gdje se djeca kreću.

Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove. Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.

Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.

 

IZVOR/FOTO: PULS

Također provjerite

Župan Petry sa suradnicima posjetio općinu Donji Lapac

Jučer je u prostorijama Općine Donji Lapac upriličen radni sastanak na kojem su uz domaćine, …

X
Skip to content