Samostalna narodna knjižnica Gospić dobiva prvi bibliobus!

U Godini čitanja, putem Poziva „Čitanjem do uključivog društva“ u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020. za financiranje 12 projekata, knjižnicama među kojima je i Samostalna narodna knjižnica Gospić dodijeljena su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 35 milijuna kuna.

Tako će naša knjižnica dobiti prvi bibliobus, odnosno  putujuću knjižnicu kojom će knjige od sada moći doći do  svih korisnika do kojih u njihovim udaljenim krajevima i naseljima do sada nisu mogle doći. Za bibliobus knjižnici su odobrena sredstva u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova u visini od 3.788.312,24kn, uz stopu vlastitog sufinanciranja od 37,34%.

Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost pripadnika ciljnih skupina kroz razvoj i jačanje čitalačke pismenosti na području Ličko-senjske županije nabavom i opremanjem bibliobusa te povećanjem dostupnosti materijala i aktivnosti kojima se razvijaju i potiču čitalačke kompetencije. „Provedbom ovog Poziva doprinijet će se naime i ostvarenju ciljeva Nacionalne strategije poticanja čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske usvojila 2017. godine za razdoblje do 2022. godine, upravo u svrhu sustavnog djelovanja na razvoju kulture čitanja i pismenosti u Republici Hrvatskoj“, kazala je na svečanoj dodjeli ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Dodijeljenim bespovratnim sredstvima resornog Ministarstva financirat će se nabava i opremanje bibliobusa, kako bi knjiga i književnost bila dostupna, zatim priprema i provedba aktivnosti poticanja čitanja za pripadnike ranjivih skupina te aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti čitanja.

IZVOR/FOTO: GRAD GOSPIĆ

 

Također provjerite

U Novalji Info dan HBOR-a

Info dan HBOR-a održat će u utorak 25. ožujka od 11 sati u Poduzetničkom centru …

X
Skip to content