UPRILIČEN POSLJEDNJI ISPRAĆAJ I POKOP ESHUMIRANIH ŽRTAVA IZ GROBIŠTA S PODRUČJA GRADA GOSPIĆA

Danas, na Dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene u Gospiću upriličen je posljednji ispraćaj i pokop eshumiranih žrtava iz grobišta s područja Grada Gospića, pobijenih nakon drugog svjetskog rata. Sprovodnu misu za žrtve predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Program je započeo prigodnim obraćanjem uzvanika, medu kojima su bili i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i zamjenica Kristina Prša, predsjednica Gradskog vijeća Ana Marija Zdunić, predstavnici Udruge ratnih veterana Hrvatske, svjedok vremena prof. Andrija Benković, predstavnici hrvatske vojske i policije, članovi braniteljskih udruga i dr.

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević zahvalio se svim prisutnima na dolasku na komemoraciju te naglasio kako smo svjedoci zadnjeg čina jedne od najvećih tragedija hrvatskog naroda u našoj tisućljetnoj povijesti, sahranjujemo nevino pobijene žrtve poraća drugog svjetskog rata.

-„ Ove nevine žrtve, žrtve sulude komunističke ideologije, koje danas pokapamo, a ima ih na prostoru Gospića još nekoliko desetaka grobnica, nažalost u Hrvatskoj, BIH, Sloveniji čak i preko 1800 grobnica, vape za istinom i pravdom ali i za ljubavi i razboritošću. Ove žrtve vape za svekolikom hrvatskim zajedništvom koje nam je kroz povijest nedostajalo, ali nedostaje i danas, kako bi konačno potvrdili vjeru u sebe, vjeru u narod i vjeru u svoju snagu.“

Župan ličko-senjski Ernest Petry iskazao je posebnu zahvalnost ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu i suradnicima koji su nizom terenskih aktivnosti kao i trajnim zbrinjavanjem, izgradnjom grobnice u suradnji s Gradom Gospićem na čijem su području pronađeni posmrtni ostaci, doveli do današnjeg čina.

-„ Današnji ispraćaj i pokom eshumiranih žrtava humani je čin kojim učimo promišljati povijesne i ine okolnosti, a ista su dužnog poštovanja tragičnih stradanja pri čemu je učinjeno kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda.“

Također, župan Petry iskazao je sućut i poštovanje obiteljima i zahvalio svima na dolasku.

Ministar Tomo Medved pozdravio je prisutne i naglasio kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja istražilo sve četiri lokacije te su eshumirani posmrtni ostaci   102 osobe.

-„ Sa prošlosti se možemo suočiti samo otkrivanjem istine i osudom onih koji su kršili temeljna ljudska prava. Kosti 102 stradale osobe danas, nakon toliko godine, napokon nalaze svoj mir i pravo na grob, no još je mnogo žrtava stradalih u bezumlju totalitarnih i autoritarnih režima koji do danas nisu pronađeni.„

Također, ministar Medved je uz zahvalu gradonačelniku Grada Gospića na uređenoj grobnici i stvaranju pretpostavki da se nastavi intenzivno iskapanje na lokalitetima u Gospiću najavio nastavak potrage za svim neotkrivenim grobištima i nestalim osobama.

Nakon molitve i završnog obreda ukopa uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Također provjerite

“Mirisi i okusi geografskih otkrića”, slikovnica nastala na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću

GOSPIĆ- U organizaciji gospićkog Odjela za nastavničke studije, a u sklopu obilježavanja Dana Sveučilišta u …

X
Skip to content