22. SRPNJA NA TRGU STJEPANA RADIĆA POSTROJAVANJE POVIJESNIH POSTROJBI

Povijesna postrojba hrvatske vojske Lička pukovnija Gospić povijesna je postrojba Grada Gospića i Ličko-senjske županije, sačinjena od entuzijasta – hrvatskih domoljuba, vjernika koji vole svoju Hrvatsku domovinu i svoj zavičaj. Svrha postojanja povijesne postrojbe Ličke pukovnije Gospić su paradne uloge pri svečanostima, obredima i dočecima uzvanika, kada u svojim elegantnim i životopisnim odorama te samom pojavom svojih pripadnika uveličava spomenute događaje. Svojim djelovanjem su i dodatna turistička vrijednost Grada Gospića i Ličko-senjske županije, a nastupom i odorama plijene pažnju gdje god se pojave.

Povijesna postrojba hrvatske vojske Lička pukovnija Gospić u narednom periodu organizira dva hvale vrijedna događanja. Za dan Grada Gospića 22.07.2021. godine Lička pukovnija Gospić u suradnji s Gradom Gospićem organizira mimohod i postrojavanje više od 20 povijesnih postrojbi hrvatske vojske na trgu Stjepana Radića. Mimohod će krenuti u 19:00 ispred Pučkog otvorenog učilišta „Dr. Ante Starčević“ i ići će ulicama Kaniškom – Ulicom bana Ivana Karlovića – Smiljanskom ulicom – Ulicom Dr. Franje Tuđmana – Ulicom Nikole Tesle do trga Stjepana Radića. Posebna atrakcija u mimohodu biti će povijesna postrojba „Bjelovarski graničari husari 1756“ čiji će predstavnici u mimohodu jašiti na prekrasnim konjima, pasmine gidran. Program se nastavlja predajom prijavka zapovjednika povijesnih postrojbi gradonačelniku grada Gospića i županu Ličko-senjske županije na trgu Stjepana Radića. U mimohodu će uz povijesne postrojbe hrvatske vojske sudjelovati sa svojim točkama  i puhački orkestar Grada Gospića i mažoretkinje Grada Gospića.

Uoči Oluje i povodom 275 godina od osnivanja Ličke pukovnije u Gospiću, koja je djelovala  kao istaknuta Pukovnija u sastavu Vojne krajine i zaslužna je za plansku izgradnju i razvoj Gospića dana 02.08.2021. godine Povijesna postrojba hrvatske vojske Lička pukovnija Gospić u  suradnji s Veleučilištem Nikola Tesla u Gospiću na Veleučilištu organizira pozvana predavanja o Vojnoj krajini. Predavači će biti prof.dr.sc. Alexander Buczynski, prof. dr.sc. Željko Bartulović i dr. sc. Joso Vrkljan, dipl. ing. U sklopu pozvanih predavanja biti će i promocija brošure o povijesnoj postrojbi hrvatske vojske Ličkoj pukovniji Gospić, te dodjela zahvalnica i priznanja zaslužnim institucijama, pojedincima i članovima Ličke pukovnije Gospić.

IZVOR / FOTO: GRAD GOSPIĆ

 

Također provjerite

TRADICIONALNI MALONOGOMETNI TURNIR U LIČKOM OSIKU OD 31. SRPNJA DO 4. KOLOVOZA 2021.

Povodom obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja NK Croatia ’92 najavljuje tradicionalni …

error: Sadržaj je zaštićen!
Skip to content