Održana svečanost povratka spomenika Nikole Tesle u Gospić

Na novoizgrađenom Trgu Nikole Tesle ispred Kulturno-informativnog centra Gospić održana je svečanost povratka spomenika Nikole Tesle u Gospić. Svečanosti su nazočili ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl, biskup mons. Zdenko Križić, autor projekta Timotej Kritovac i Petar Melvan ispred izvođača radova tvrtke Kameni zid, unuk autora spomenika Maro Grbić te predstavnici gradskih ustanova i poduzeća i dr.

U ime domaćina Grada Gospića sveprisutne je pozdravio gradonačelnik Karlo Starčević poželjevši dobrodošlicu i naglasivši kako imamo Nikolu Teslu koji je čovjek tisućljeća, koji je ne ponovljiv i izvan svog vremena te kako su Gospićani ponosni što je Tesla bio jedan od nas i što pripada upravo nama.

-„ I danas, 78 godina nakon njegove smrti, brojni Teslini patenti i inovacije potiču znanstveni svijet na nova otkrića i nova postignuća. Danas na ovom mjestu želim posebno naglasiti kako osjećam ponos što je baš u mojem mandatu dovršen projekt izgradnje trga najvećem hrvatskom znanstveniku u povijesti.“

Ministrica Nina Obuljen Koržinek izrazila je veliko zadovoljstvo povratkom spomenika Nikole Tesla u Gospić koji je bio devastiran i čini nas ponosnima jer svjedočimo pobjedi kulture i civilizacijskim razinama uljuđenosti.

-„ Danas sam istinski ponosna i veselim se sa svima vama, Gospićanima i Gospićankama što svjedočimo ovom svečanom trenutku. Neka ovaj spomenik u prvom redu bude podsjetnik mladima da treba vjerovati znanje, vjerovati u svoje snove i uvijek raditi za opće dobro.“

Ravnateljica Muzeja Like Gospić dr.sc. Tatjana Kolak istaknula je kako Kršinićev odljev zamišljenog Tesle i arhitektura modernog doba u projektnom rješenju Timoteja Kritovca simbiotski povezuju povijest i budućnost.

-„ Ova korelacija doprinosi ekspresiji urbanističke vizure grada, a zajedno s ustanovom Kulturno informativnim centrom, koja je sastavni dio novog kompleksa, usmjerena je sadržajnom koncepcijom prema mladima, inventivnosti i kreativnoj industriji.“

U sklopu ovog svečanog događaja postavljena je izložba „Kad sam bio dječak“, koju zainteresirani mogu pogledati u velikoj dvorani KIC-a Gospić tijekom mjeseca svibnja od 8 do 20 sati uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Također provjerite

“Mirisi i okusi geografskih otkrića”, slikovnica nastala na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću

GOSPIĆ- U organizaciji gospićkog Odjela za nastavničke studije, a u sklopu obilježavanja Dana Sveučilišta u …

X
Skip to content