Potpisan Sporazum o suradnji Ministarstva i HGSS-a s ciljem unaprjeđenja sigurnosti u parkovima

U Nacionalnom parku Plitvička jezera danas je potpisan Sporazum o suradnji između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske gorske službe spašavanja kojeg su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić i pročelnik HGSS-a Josip Granić. Cilj Sporazuma je unaprjeđenje sigurnosti, spašavanja i zaštite ljudskih života te zaštite prirode na nepristupačnim prostorima nacionalnih parkova i parkova prirode. Sukladno Sporazumu, HGSS će svoje znanje, iskustvo, ljudske i ostale raspoložive potencijale te opremu staviti na raspolaganje Ministarstvu i javnim ustanovama nacionalnih parkova i parkova prirode, a Ministarstvo se obvezalo pomoći aktivnosti HGSS-a osiguranjem financijskih sredstava.

Osim potpisivanja Sporazuma o suradnji Ministarstva i HGSS-a, na Plitvicama su danas predstavljeni i rezultati projekta „Uporaba LiDAR-a u inventarizaciji Šumskih ekosustava u zaštićenim područjima prirode“. Javna ustanova NP Plitvička jezera pokrenula je 2014. godine lasersko skeniranje kompletne površine Parka koristeći lasersku tehnologiju LiDAR-a. To je bilo prvo takvo snimanje u Hrvatskoj, s ciljem kompletne inventarizacije geoprostorne infrastrukture i prirodnih vrijednosti parka. Upotrebom LiDAR-a prebrojana su sva stabla u šumama koje prekrivaju 81% površine Parka.

Rezultati ovoga projekta, osim inventure šuma i šumskih resursa, poslužit će djelatnicima Parka za uspostavu motrenja i praćenja promjena u šumskim ekosustavima, posebice u vremenu recentnih promjena klime kada šume postaju sve više ugrožene, a u isto vrijeme su jedan od najučinkovitijih alata u sprječavanju globalnog zatopljenja.

 

IZVOR/FOTO: MIN.GOR.

Također provjerite

ViP Event i druženje 19.travnja u hotelu Jezero na Plitvicama

Wine ViP Evenat događaj koji nudi lijepo druženje za ljude iz turizma a koji će …

X
Skip to content