OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG METEOROLOŠKOG DANA

Svjetski meteorološki dan obilježava se svake godine 23. ožujka, na dan kada je 1950. godine osnovana Svjetska meteorološka organizacija. Ovogodišnja tema je “Ocean – naša klima i vrijeme” čime se ističe usmjerenost Svjetske meteorološke organizacije (WMO) na povezivanje oceana, klime i vremena unutar Zemljinog sustava.

Pokrivajući oko 70 % zemljine površine, ocean je glavi pokretač svjetskog vremena i klime. Također igra središnju ulogu u klimatskim promjenama. Glavni je pokretač globalne ekonomije, noseći više od 90 % svjetske trgovine i održavajući 40 % čovječanstva koje živi unutar 100 km od obale.

„Naša promjenjiva klima zagrijava ocean i tako utječe na vrijeme. Godišnji izvještaj Svjetske meteorološke organizacije (WMO) o globalnom stanju klime pokazuje da je prema mjerenjima 2020. godina bila jedna od tri najtoplije. Proteklo desetljeće od 2011. do 2020. bilo je najtoplije otkad postoje mjerenja. Toplina oceana je na rekordnim razinama, a zakiseljavanje oceana se nastavlja. Morski se led topi. Stopa povišenja morske razine se ubrzala“ – istaknuo je u povodu Svjetskog meteorološkog dana glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Petteri Taalas.

FOTO: Facebook Nacionalni park Sjeverni Velebit

 

Također provjerite

ODRŽANA 17. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE BRINJE

U prostorijama Društveno – kulturnog centra održana je 17. po redu sjednica Općinskog vijeća Općine …

X
Skip to content