VRAĆANJEM ILEGALNOG ORUŽJA ČINITE SVOJ DOM SIGURNIJIM

Policijska uprava ličko – senjska je 22. siječnja ove godine javnosti predstavila moderniziranu verziju uspješne dugogodišnje kampanje “Manje oružja, manje tragedija”, temeljem koje građani bez ikakve kaznene ili prekršajne odgovornosti mogu policiji dobrovoljno predati zabranjeno ili oružje bez dozvole, te minsko-eksplozivna sredstva.
Svijest o prisutnosti ovoga problema izrazito je važna, jer na području Ličko – senjske županije još uvijek ima zaostalih minsko – eksplozivnih sredstava iz Domovinskog rata, pa čak i iz II. svjetskog rata, što može biti posebno opasno u slučaju da ih pronađu djeca. Upravo u tom smislu je i najvažniji apel građanima da, kako ne bi došlo do neželjenog aktiviranja i ozljeđivanja, pronađeno oružje i sredstva ne donose sami, već da odmah obavijeste policiju čiji će službenici izaći na teren i izuzeti opasna sredstva na siguran način.

Samo prošle godine na području Policijske uprave ličko-senjske dragovoljno je predano 11 396 komada raznog streljiva, 14 pušaka od kojih 7 automatskih, 35 ručnih bombi, 5 mina i 32 kilograma eksploziva, dok je u razdoblju od 2010. do 2020. godine dragovoljno predano 123 komada automatskog oružja, 770 ručnih bombi, 299 raznih mina, 144 komada raznog repetirajućeg i poluautomatskog oružja, 19 revolvera, 178.450 komada raznog streljiva (od čega 172.818 za dugo i 5.632 komada za kratko oružje) i 161,2 kg raznog eksploziva.

„Još jednom pozivamo građane koji u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje i eksploziva sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija. Također, podsjećamo građane da takva sredstva nipošto ne odlažu u kontejnere za smeće ili ostavljaju u prirodi, jer na taj način izravno ugrožavaju živote drugih ljudi!“ – poručuju iz PU ličko – senjske.

Također provjerite

U Državnom arhivu u Gospiću održana manifestacija Noć knjige

Državni arhiv u Gospiću  obilježio je danas  Noć knjige, manifestaciju  u povodu Svjetskog dana knjige i …

X
Skip to content