U POU “Dr. Ante Starčević” održano predavanje o generalu Franji Filipoviću

U suradnji s Hrvatsko češkim društvom iz Zagreba jučer je u POU „Dr. Ante Starčević“ održano predavanje o generalu Franji Filipoviću.  Nastavak je to suradnje Hrvatsko češkog društva i Grada Gospića uspostavljene prošle godine, kada je održano predavanje o generalu Josipu barunu Filipoviću što je u uvodnom govoru istaknuo gospodin Marijan Lipovac predsjednik Hrvatsko češkog društva.

Predavanje je i ovaj put održao umirovljeni brigadir Boris Trnski koji upravo dovršava knjigu o hrvatskim generalima u Austro-Ugarskoj, istaknuvši da je od 1804. do 1918. s područja Hrvatske bilo 326 generala i admirala od čega njih 85 rođenih u Lici.

Mada je pomalo ostao u sjeni svog brata Josipa Filipovića, Franjo je imao zavidnu vojnu karijeru koju je završio s 14 visokih vojnih odličja.U povijesnom kontekstu patriotizam Franje Filipovića iščitava se iz činjenice da se na dužnosti namjesnika za Dalmaciju, Franjo barun Filipović u činu podmaršala suprotstavio austrijskoj politici oslonca na autonomaše.

Obilježavanje 200. obljetnice rođenja generala Franje Filipovića uklapa se i u  društveni, kulturni i obrazovni kontekst grada Gospića obzirom je njegovim velikim zalaganjima kao tadašnjim glavarom krajiške zemaljske uprave 9. kolovoza 1878. godine car Franjo Josip I dozvolio da se četvero razredna realka pretvori u osmo razrednu gimnaziju te je od tog datuma uveden naziv Velika kraljevska gimnazija.

Također provjerite

Obavještavamo korisnike mreže za dio naselje Bruvno.

Obavještavamo korisnike mreže da će zbog planiranih radova na postrojenjima naše elektroenergetske mreže biti u …

X
Skip to content