Sjećate se famoznog Oaklanda iz Otočca? Imamo najnovije fotografije!

Na današnji dan prije točno godinu dana iz Otočca je u Muzej oldtimera Presečki u Krapini odvezen  Oakland True Blue Six, famozni automobil obitelji Častek iz 1925. godine. Radi se o automobilu koji je kupio ljekarnik Franjo Častek, vozio ga do 1941., a od tada do prošle godine sačuvale su ga prvo Častekova supruga, a potom njegove kćeri.

Novi vlasnik, gospodin Presečki u razgovoru za Radio Gospić osvrnuo se na stanje automobila u kojem ga je zatekao i što se trenutno događa sa otočkim Oaklandom.

‘Stanje u kojem sam ga zatekao je bilo veoma interesantno, vrijeme stajanja je učinilo svoje no imao je sve originalne dijelove. Htio sam ga ostaviti u izvornom stanju, međutim bilo je dosta truleži te sam se odlučio na restauraciju. Napokon sam za vrijeme pandemije, mi volimo reći „raskopao“ Oaklanda, dakle potpuno je rastavljen, napravili smo pripremu i polako ga slažemo. Nešto dijelova smo dobili direktno iz Amerike, Oaklanda. Amerikanci su u čudu i gotovo pa ne vjeruju kako je naš Oakland skoro 80 godina stajao u garaži u Otočcu, pisali su o njemu već u 2 časopisa i posjetit će nas po završetku radova.’

Na pitanje kako automobil danas izgleda gospodin Presečki nam je rekao da će nam ekskluzivno poslati fotografije jer one najbolje pokazuju stanje te se osvrnuo.

‘Šasija je sada ofarbana i gotova, drvena karoserija je također gotova, trenutno radimo motor te krećemo na suho sa slaganjem limarskog dijela idući tjedan. Planiramo ga završiti u rujnu ili listopadu, ipak se nadamo da će to biti u rujnu da ga pokažemo na krapinskom festivalu. Nakon toga ćemo ga smjestiti u naš muzej i nadamo se posjeti Ličana. Ja obećavam da će ovaj auto vrhunski izgledati.’ rekao nam je Antun Presečki, vlasnik famoznog otočkog Oaklanda i jedan od osnivača Veleučilišta Hrvatsko zagorje u Krapini.

 

 

Također provjerite

IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA: “ZIR U PJESMAMA I SLICI”

Samostalna narodna knjižnica Gospić u suradnji sa OŠ “Milan Sekulić” iz Lovinca organizirala je izložbu …

X
Skip to content