DONOSIMO: KAKO SU GRADOVI I OPĆINE POMOGLI GOSPODARSTVENIKE

  • Usvojene odluke kojima će se na životu održati mnogi obrti i tvrtke na širem ličkom području

U izvanrednim okolnostima koje se javljaju uslijed epidemije COVID -19, a koje su zadesile poduzetnike, gospodarstvenike i građane same, Vlada RH donijela je niz mjera kojim će nastojati ublažiti negativne posljedice na poslovanje i održavanje likvidnosti mnogih poduzeća i samog gospodarstva u cjelini. Taj primjer slijede i jedinice lokalne i područne samouprave, te u granicama svojih mogućnosti i djelokruga donose mjere usmjerene na održavanje gospodarstva i pomoći lokalnim poduzetnicima. Istražili smo na području Ličko-senjske županije kako su se Općine, Gradovi i sama Županija snašli u navedenoj situaciji i koja su to sredstva i načini kojima će olakšati tešku gospodarsku situaciju

Grad Gospić jutros je objavio Javni poziv za potporu gospodarskim subjektima s područja Grada. U proračunu je osigurano milijun i petsto tisuća kuna, a kako je istaknuo gradonačelnik Starčević na Javni poziv mogu se javiti svi oni koji prema Odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite imaju zabranu rada. „To je sada prvi val kojim smo obuhvatili one koji ne mogu i ne smiju raditi, naknadno ćemo donijeti i druge odluke za one kojima je vidno smanjen promet uslijed pandemije“- istaknuo je Starčević, te dodao da je Gospić prvi grad u Hrvatskoj koji privatnicima plaća tekuće troškove (režije, zakupnine itd.)

Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša pojašnjava da će se pomoć dodjeljivati za travanj svibanj i lipanj: „ Javni poziv objavljen je 6. travnja 2020. ponedjeljak i prijave su otvorene. Dodjeljivat će se za travanj, svibanj i lipanj. Poduzetnici do 3 zaposlena mjesečno će dobiti 1,500 kuna, od 4 do 6  zaposlenika 3,000 kuna, od 7 do 9 zaposlenika 5,000 kuna,a od 10 pa nadalje zaposlenih 7,000 kuna za pokriće tekućih troškova“.

Gospić je u vrlo kratkom roku poduzeo niz interventnih mjera kao pomoći gospodarstvenicima ali i sugrađanima. Za početak svi korisnici usluga dječjeg vrtića do daljnjeg  neće plaćati cijenu vrtića, dakle dok god djeca ne krenu ponovno u vrtić. Oni koji su u ožujku platili pola cijene to će im se odbiti u onom mjesecu kada djeca krenu u vrtić. Gospić je donio odluku i za škole o obustavi plaćanja produženog boravka, dok god učenici ne krenu u školu, a obustavljena je i naplata parkirališta u gradu.

„Kao gradonačelnik i poduzetnik apsolutno sam svjestan da ćemo svi zajedno osjećati posljedice ove situacije s Koronom. Već početkom prošlog tjedna donijeli smo prvu u nizu mjera rasterećenja poduzetnika, odnosno donijeli smo Odluku o interventnim mjerama za pomoć gospodarstvu. Cilj donesenih mjera je suzbijanje i ublažavanje ekonomskih šteta uslijed epidemije COVID-19. Ovom Odlukom gospodarstvenici s područja Grada Gospića koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada (temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH) oslobođeni su plaćanja: zakupnine za zakup poslovnih prostora i zakupnine, odnosno naknade za korištenje javnih površina i dijelova neizgrađenog građevinskog zemljišta. Gospodarstvenici se oslobađaju plaćanja na vrijeme od 3 mjeseca, počevši od 1. ožujka 2020. godine.  Gospodarstvenicima s područja grada Gospića, koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada, odgađa se i  naplata komunalne naknade i spomeničke rente za drugi kvartal 2020. godine (4., 5. i 6. mjesec), a postoji i mogućnost produljenja. Stoga, sve  pravne i fizičke osobe (obrtnike), odnosno gospodarstvenike koji imaju zabranu rada, molimo da ne plate komunalnu naknadu za II. kvartal, a isto tako i spomeničku rentu. Mi racionalno upravljamo proračunom, a sada ćemo reducirati i sve rashode koje je u ovom trenutku moguće reducirati i ta sredstva preusmjeriti u gopodarstvo – kazao je gradonačelnik Starčević na konferenciji za novinare.

Mjerama pomoći gospodarstvu priključilo se poduzeće Komunalac Gospić koje svim gospodarstvenicima koji imaju zabranu rada neće ispostaviti račun za odvoz otpada. Kao jedna od mjera donesena je i Odluka o neplaćanju parkiranja na javnim parkiralištima Grada Gospića.

Grad Gospić i  Stožer  civilne zaštite  Grada Gospića u suradnji s lokalnim trgovinama organizirali  su dostavu kućnih potrepština za sve one koji nisu u mogućnosti sami obaviti nabavku onoga što im je potrebno. Prvenstveno se to odnosi na starije, bolesne i nemoćne. Dostavu u Gospiću obavlja pet trgovina – Jengić, Vrklanj, Marinić, Zagi i Zeleni Val.

Gradonačelnik Starčević pozvao je i Ličko-senjsku županiju i ostale lokalne jedinice da slijede primjer grada Gospića. Grad osim toga štedi na razne načine, članovi Upravnih vijeća ne dobivaju naknade, i to će ići poduzetnicima. Vijećnici HSP-a odrekli su se u istu namjenu svojih naknada, izgleda da će taj potez slijediti i svi ostali vijećnici.

Općina Udbina još je u fazi planiranja mjera pomoći za gospodarstvenike, no konkretne korake možemo očekivati u narednom razdoblju. Općina Brinje također planira određene mjere pomoći, no s obzirom da su na tom području aktivne tri velike pilane, a općinski proračun je slab teško da se mogu očekivati financijske pomoći, izglednije je oslobođenje određenih davanja kako nam je pojasnio načelnik Fumić.

Isti trend slijedi i Općina Plitvička Jezera, za sada građani ne plaćaju vrtićke programe te ugostitelji  na plaćaju terase, no tijekom mjeseca travnja u planu je donošenje mjera pomoći gospodarstvu. S obzirom da  Općina Plitvička jezera većinu svojih prihoda temelji na turizmu, ova situacija može dovesti i do problema.

-„Općina Plitvička jezera još formalno nije donijela mjere za oporavak  gospodarstva. Promatra i prati ono što donose drugi gradovi, prati ono što donosi država, prilagodit će se tim mjerama. Naravno da su nekih stvari ljudi oslobođeni, kao što je plaćanje vrtića za vrijeme ne korištenja, oslobodit ćemo ljude plaćanja javnih površina, terasa ne samo za ovo vrijeme nego ćemo predložit Vijeću neplaćanje cijele godine. Najam općinskih prostora ćemo prolongirat. Što se tiče vode ona se plaća po potrošnji, eventualno se smeće, onaj fiksni dio, na zahtjev  poslovnih subjekata može otpisat. To je sada sve u fazi zbrajanja i oduzimanja jer će nam prihodi vjerojatno bit katastrofalni i ove i naredne godine jer dosta stvari dobijemo retroaktivno, godinu dana unatrag.“- komentirao je načelnik Općine Plitvička jezera Ante Kovač.

Općina Vrhovine još je u fazi planiranja te za sada nema nikakvih konkretnih mjera koje bi bile prezentirane javnosti. U općini Lovinac očekuju da će se u dogovoru s općinskim vijećem isto tako pokrenuti svojevrsne mjere za pomoć i gospodarstvu i građanima kako bi svi zajedno što bezbolnije prošli krizu uzrokovanu pandemijom.

Općina Karlobag također će donositi mjere za pomoć gospodarstvu u skladu s mjerama na nacionalnom nivou. Pripremljeno je za sada oslobođenje od plaćanja zakupa javnih površina svih ugostiteljskih objekata na području općine,a isto tako Općina Karlobag će oprostiti komunalnu naknadu za djelatnosti koje ne rade.

-„ U prvom redu smo pripremili oslobođenje od plaćanja javnih površina svih ugostiteljskih objekata  na našem području, isto tako ćemo oprostiti komunalnu naknadu za razdoblje u kojem isti ne rade i neće trebati platiti. Također, hoteli na našem području  za vrijeme trajanja ovih mjera i obustave rada neće trebati plaćati komunalnu naknadu Općini Karlobag. Što se tiče privatnih iznajmljivača, zasad je na nacionalnom nivou omogućeno njima  umanjenje plaćanja paušalne boravišne pristojbe te odgoda plaćanja paušalnog poreza na dohodak što se tiče obračuna po krevetu. Svakako ćemo mi i dalje pratiti kako će se situacija razvijati i u skladu s tim donositi odluke. Naše odluke će biti najviše bazirane za razdoblje tek od svibnja i lipnja jer kod nas sezona ni ne počinje ranije, vidjet ćemo kako će se situacija odvijati u tom razdoblju te ćemo sukladno tome reagirati.“  – pojasnio nam je zamjenik načelnika Općine Karlobag, Boris Smojver.

S obzirom na kriznu situaciju, uzrokovanu pandemijom korona virusa COVID-19, u kojoj se nalaze stanovnici cijele Republika Hrvatska, a tako i građani Grada Senja i okolice, Gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina zajedno sa svojim suradnicima razmotrio je i donio nekoliko Odluka, kojima će olakšati građanima Grada Senja i okolice da lakše prebrode ovu krizu. Zbog obustave rada Dječjeg vrtića Travica počevši od 16. ožujka 2020. g. za roditelje korisnike usluga predškolskog odgoja i obrazovanja mjesečna cijena usluge obračunati će se sukladno broju dana korištenja usluge, a poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti koje su obuhvaćene mjerom zabrane rada Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite, odobrava se na vrijeme od 4 mjeseca počevši od 01. travnja 2020. g. odgoda plaćanja Zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Senja, Zakupnine za korištenje javnih površina za terase i montažne objekte, Komunalne naknade, Spomeničke rente, Zakupnine za poslovne prostore Grada Senja koji su dani na upravljanje GKD Senj d.o.o. i Gradskom muzeju Senj.

Gradonačelnik Otočca kazao je kako u Otočcu nema proračuna, te kako sada ne može detaljnije govoriti o tome.  „Poznato je ono što se ne plaća: ne plaća se vrtić, javne terase i javne površine se ne plaćaju jer se ne koriste, komunalna naknada se ne plaća za poslovne subjekte koji ne rade, to je ono što trenutno znamo. U nove investicije nažalost ne mogu ići, funkcionira takozvani hladni pogon, više će se znati kroz 10-15 dana“ – odgovorio je gradonačelnik Kostelac.

Načelnik Općine Donji Lapac Ilija Obradović rekao nam je kako njihova Općina skromnih financijskih  mogućnosti te da je privreda na području njihove općine štura, tako da jedino što mogu učiniti jest donijeti dodatne mjere za poljoprivrednike a to će razmatrati u narednom vremenu i vidjeti gdje je najpotrebnije, u skladu s mjerama koje će donijeti Vlada RH.

Zamjenik načelnika Općine Perušić Mihael Kurteš istaknuo je kako se određene mjere za pomoć gospodarstvu na području njihove Općine pripremaju, a one će svakako biti u skladu s zakonskim regulativama na razini Republike Hrvatske. Ljudi će biti na vrijeme obaviješteni, a posebno poslovni subjekti, poručio je Kurteš.

 „Ličko-senjska županija je također u razmatranju mjera kojima će pomoći gospodarstvenicima na području županije sukladno Vladinoj Odluci, ali ono što morate znati je da županija nema mehanizme kao plaćanje komunalnih doprinosa, ukidanje prireza, ukidanje plaćanja najma, to nije u ingerenciji niti jedne županije pa tako ni Ličko-senjske. U tom smislu najviše mjera mogu poduzeti gradovi i općine, čekam još i ostale gradove i općine da donesu određene mjere koje su u njihovoj ingerenciji. Tada će županija u skladu sa svojim fiskalnim mogućnostima sudjelovati u provođenju tih mjera. Međutim, razmatramo ovih dana neke direktne mjere pomoći Ličko-senjske županije i čekamo krajnje odluke Vlade kako se ne bi multiplicirale mjere  koje donosi Vlada i mjere koje donose općine, i županije, treba to najbolje rasporediti po pitanju poduzetnika.“- rekao je župan Milinović.

Uzmemo li obzir ostale gradove na području RH, vidljivo je kako je Gospić zasigurno jedna od najuspješnijih lokalnih jedinica, sudeći prema dosad poduzetim interventnim mjerama za pomoć gospodarstvenicima. Većina gradova, primjerice Đakovo, Beli Manastir, Bjelovar, Sveta Nedjelja ili Grad Ploče u takozvanom prvom setu mjera ukinuli su komunalnu naknadu, plaćanje poslovnih prostora i zakupa javne površine. Bjelovar izdvajamo s podatkom da će svakom obrtu koji nije u mogućnosti poslovati, Grad dodijeliti 1000,00 kn mjesečno.

U Gradu Gospiću doznajemo danas je već pristiglo desetak prijava na Javni poziv za dodjelu sredstava te se prijave obrađuju, dok je Inicijativa „Glas poduzetnika“ koja se ovih dana snažno borila za poboljšanje mjera Vlade RH, na svojim komunikacijskim kanalima jasno istaknula Grad Gospić kao primjer pozitivne prakse te pozvala druge jedinice lokalne i regionalne samouprave da na isti način podupru poslovne subjekte na svom području.

FOTO: hr.wikipedia.org

Također provjerite

U Gospiću “Hodanjem do zdravlja”

Akciju “Hodanjem do zdravlja” prvi put organizirala je 2016.g dr. Mirjana Vrkljan Radošević, predsjednica Hrvatske …

X
Skip to content