ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „TESLA ZA DRUŠTVENO KORISNO UČENJE“

Završna konferencija projekta „Tesla za društveno korisno učenje“ održana je u prostoru Kulturno Informativnog Centra Gospić.  Projekt „Tesla za društveno korisno učenje“ osmišljen je s ciljem spajanja teorije i prakse, poticanja aktivnog sudjelovanja pojedinaca u oblikovanju društva te popularizacije volonterstva. Voditeljica projekta bila je Martina Jurković iz LAG Lika:

-„ Projekt ukupne vrijednosti nešto više od 860 tisuća kuna odabran je za financiranje. Provedba samog projekta trajala je 24 mjeseca tijekom kojih su partneri proveli niz aktivnosti s ciljem spajanja teorije i prakse, poticanje aktivnog sudjelovanja pojedinaca u oblikovanje društva te popularizacija volonterstva.“

Jedan od partnera na projektu bila  je Hrvatska gorska služba spašavanja čiji nam je predstavnik Mile Milković pojasnio da su imali tri elementa koje su radili na projektu:

-„Prvi element je bio mentorski program sa studentima na Veleučilištu „Nikola Tesla“. U tom programu smo mi zajedno sa studentima s prometnog odjela pokušavali iskoristiti znanje koje stječu na Veleučilištu vezano za cestovni smjer. Mi smo to iskoristili na izradi naše sigurne karte južnog Velebita koja je u fazi izrade, gdje su nam studenti pomagali raditi u GIS-u karte, tj ceste na području južnog Velebita i puteve različite namjene. „

Milković pojašnjava da je uz njega veliki dio posla odradio i Nikola Šimunić iz Instituta Ivo Pilar koji je studente vodio kroz proces izrade karta. Drugi element koji je HGSS radio je bilo označavanje planinarskih staza. Ukupno je 70 planinara označilo 10 planinarskih staza na Velebitu i Sredogorju. Treći element HGSS-ovcima je bio i najdraži:

-„Edukativne radionice u osnovnim školama na području LSŽ. bilo je preko 15 matičnih i područnih škola koje smo obuhvatili te je bilo uključeno preko 800 djece u radionice i stvarno je to bila jedna super stvar. te radionice odnosile su se na orijentaciju i sigurno kretanje u prirodi gdje smo mi nastojali u školi i okolici škole njima prenijeti znanja kako se orijentirati i koje su opasnosti u prirodi te što mogu učiniti u slučaju da se nešto dogodi.“

Drugi partner na projekt  bilo je Veleučilište Nikola Tesla Gospić, a prodekanica veleučilišta Vlatka Ružić istaknula je kako se kroz projekt jako puno naučilo puno o sebi, o civilnom društvu  i društveno korisnom učenju:

-„Na projektu smo radili 3 semestra, na njemu je radilo 10 profesora s fakulteta, jednako tako na 11 kolegija zapravo je provođen DKU-u. Imali smo oko 200 studenata što je respektabilan broj. Mislim da smo  s projektom napravili  ono š to smo i započeli, zapravo mi smo stručni studije što znači da predajemo primjenjiva znanja koja mogu biti korisna za zajednicu. “

Projektnim aktivnostima pojačani su kapaciteti dionika, kao i broj studenata koji sudjeluju u programima društveno korisnog učenja u cilju njihovog aktivnijeg sudjelovanja u rješavanju problema s kojima se susreću organizacije civilnog društva na području županije.

Na početku konferencije zamjenica gradonačelnika Kristina Prša čestitala je nositelju projekta i partnerima, kao i svima koji su sudjelovali na projektu na uspješnoj realizaciji. Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, u sklopu programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Milan Tomašević/ Iva Talajić

 

Također provjerite

SVI DANAS NA ČAROLIJU NA GRABOVAČI

PERUŠIĆ- Danas počinje nezaboravna Božićna čarolija  na ulazu u Pećinski park Grabovača kod Perušića. U …

error: Sadržaj je zaštićen!
Skip to content