Moćna priča o tajanstvenim i podcijenjenim Japodima spremna za brendiranje

OTOČAC- Međunarodni okrugli stol “Japodija – kulturna ruta kao potencijal za razvoj poduzetništva žena”, održan je u petak, u Otočcu pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore, u partnerstvu Strukovne grupe kulturnog turizma HGK – Županijske komore Otočac, Kulturne udruge za baštinu i stvaralaštvo „Baštinica“ iz Otočca i Muzeja Gacke Otočac.

Japodija i Japodi ne postoje u svijesti prosječnog Hrvata. Očekivano, Japodija nije razrađena ni kao prepoznatljiv kulturni dio identiteta, ni kao cjeloviti i važan dio turističke ponude. Ogroman potencijal japodske priče dosad je realiziran samo u manjoj mjeri, fragmentarno, raspršeno i sporadično. Aktivnosti, bilo arheološke, kulturne ili turističko-interpretacijske, u Hrvatskoj su se događale u velikim vremenskim razmacima, uglavnom nepovezano i bez umrežavanja dionika. U brendiranju Japodije susjedna je BIH svakako otišla nekoliko koraka dalje.

Okrugli stol Japodija dao je neke odgovore, otvorio brojna pitanja i postavio najvažnije smjernice za osnaživanje kulturne priče o Japodiji na primjeru moguće međunarodne kulturne rute kao temelju za razvoj poduzetništva i turizma. Tko su Japodi? Ima li ih danas? Što ih to jako razlikuje od drugih naroda, njihovih suvremenika? Gdje su i kako živjeli? Koji su poznati lokaliteti? Koliko su napredovala arheološka istraživanja? Kako su Japodi dosad prezentirani? Što je dosad iskorišteno u poduzetništvu i turizmu? Koji su najveći potencijali Japodije kao turističke rute?

Narod Japoda o sebi nije ostavio zapisa, srećom pisali su o njima rimski i grčki povjesničari, a arheološka su istraživanja iznjedrila fascinantne činjenice.  Velika količina arheoloških nalaza potječe iz Gacke, pa je opravdano da se okrugli stol ovakve tematike održi upravo u Otočcu.

Okrugli stol počeo je obilaskom Muzeja Gacke i upoznavanjem s Japodskom zbirkom. O japodskim nalazima u muzejskog zbirci govorila je kustosica Marija Uzelac.

Uime pokrovitelja uvodno su se obratili samostalni savjetnik HGK Županijske komore Otočac Milan Kranjčević i viša stručna suradnica Irena Banić, a pratili su i savjetnik gradonačelnika Bihaća Nijaz Lipovača, predsjednik Privredne komore Unsko-sanskog kantona Enes Ružnić i koordinatorica Nejra Talić te pročelnica ureda gradonačelnika Grada Otočca Antonija Bićanić.

“Tema kulture Japodije i Japoda kao dijela našega identiteta iskorištena je dosad u maloj mjeri u nekim turističkim pričama. Možemo li više? Možemo li baštinu Japoda koristiti kao podlogu za brendiranje destinacije? Zašto treba žensko poduzetništvo temeljiti upravo i na baštini Japoda? Vjerujem da će ovaj okrugli stol postaviti platformu sa smjernicama za osnaživanje priča o Japodiji na primjeru prekogranične kulturne rute koja je temelj za razvoj poduzetništva i turizma i temelj za osnaživanje žena u ruralnoj sredini kakva je dolina Gacke”, rekla je uvodno viša stručna suradnica u HGK Županijskoj komori Otočac Irena Banić.

Naglasila je kako je okrugli stol „Japodija – kulturna ruta kao potencijal za razvoj poduzetništva žena“ dio aktivnosti Hrvatske gospodarske komore – ŽK Otočac usmjerenih, između ostalog, i jačanju poduzetništva žena koje time žele osnažiti i dati im podršku u razvoju novih poduzetničkih inicijativa, a kulturno-turistički projekti su izuzetno važni za razvoj Otočca i Gacke.

Radni panel, koji je moderirala Manja Kostelac-Gomerčić, predsjednica KUBS „Baštinica“ i ujedno predsjednica Strukovne grupe kulturnog turizma, održan je u velikoj dvorani HGK ŽK Otočac, a sudjelovalo je sedam panelistica.

O Japodiji se ne može govoriti bez stručne arheološke potkrijepe, pa su gošće panela bile arheologinje Lidija Bakarić (Zagreb) i Katarina Mužar (Zagreb), koje su dale presjek najvažnijih ‘japodskih tema’ – o tome gdje su i kada živjeli, o arheološkim istraživanjima, o ogromnim količinama nakita u japodskim grobljima, o bogatstvu jantara, o bojanom staklu, o neobičnom imidžu Japoda kao oštrih ratnika, a oružja nigdje, te o novim nalazima i prilici da se otvori i mogućnost posjeta lokaciji Umca „in situ“.

Efektan spoj ekonomskog i kulturno-antropološkog pristupa zastupala je, ovoga puta online, nenadmašna dr. sc. Romana Lekić, prof. v.š. na Edward Bernays University College (Zagreb), naglasivši i ovoga puta da je Japodija “vilinska vrata” (prema akademiku Fučiću), ekskluzivna, moćna i velika priča.

O poduzetničkim aspektima Japodije i na koji način su vezane za Japodiju govorile su poduzetnice: Iva Silla, Danijela Pešut i Elizabeta Božičević.

Iva Silla, turistički i interpretacijski vodič i vlasnica obrta Kazivačica (Zagreb), govorila je  na koji se način u interpretaciji može iskoristiti energija i atmosfera koju stvara mistika Japoda, zaboravljenog tajanstvenog svijeta, i time nadomjestiti nedostatak mogućnosti obilaska samih arheoloških lokaliteta.

Danijela Pešut, vlasnica umjetničkog Ateljea Janja Gora (Plaški), svoju keramičarsku radionicu započela je upravo inspiracijom Japodima te ističe da su Japodi pronašli nju, a ne ona njih. Ovom prigodom moglo se pogledati keramičke posude inspirirane Japodijom, a ostale su gošće naglasile kako bi u perspektivi japodske šalice trebale biti prepoznate kao izvrsna prilika za brendiranje lokalnih ugostiteljskih objekata.

Elizabeta Božičević, vlasnica Radionice Božičević (Otočac) koja u svom pristupu primjenjuje inverziju interpretirajući prepoznatljivu Gačansku kopču inspiriranu japodskom fibulom, koja je jedan od originalnih suvenira Ličko-senjske županije, vraća se vremenski unatrag i svoje korisnike upoznaje s bogatstvom baštine Japoda.

Sudjelovanje panelistice iz Bosne i Hercegovine Paole Lucchesi, novinarke i predsjednice udruge Centar za održivi razvoj Una, doprinijelo je da okrugli stol ima međunarodni karakter što će svakako biti podloga za razvoj kulturno-turističkog prekograničnog projekta. Kada je u Bihać došla prije 18 godina iz Trsta, tada je, oduševljena unskim Japodima, istražujući dalje naišla na zapis o napadu Japoda na Targeste (Trst), prepoznala potencijal priče za povezivanje i turističku rutu od Trsta do Bihaća. Ističe da Japodi nisu ni od kud došli, niti su nekamo otišli, nego su tu i danas…

Zaključno je naglašeno da su Japodi bili majstori održivog života, što je cilj dosegnuti i danas razvojem održivog turizma, a za to je izuzetno važna sinergija i interdisciplinarni pristup što je bila jedna od značajki ovog stručnog skupa.

Ovaj okrugli stol je dio aktivnosti Hrvatske gospodarske komore – ŽK Otočac usmjerenih, između ostalog i jačanju poduzetništva žena, koje želimo osnažiti, dati im podršku u razvoju novih poduzetničkih inicijativa, a kulturno-turistički projekti su izuzetno važni za razvoj Otočca i Gacke.

Okrugli stol dio je aktivnosti udruge Baštinica u čuvanju kulturne baštine njezinim prezentiranjem, interpretiranjem i brendiranjem.

Snimka okruglog stola dostupna je na poveznicama:

Japodija – kulturna ruta kao potencijal za razvoj poduzetništva žena – okrugli stol vol. 1

Japodija – kulturna ruta kao potencijal za razvoj poduzetništva žena – okrugli stol vol. 2

 

KUBS Baštinica/HGK ŽK Otočac

Također provjerite

TATJANA ŠAVORIĆ STIŽE U PERUŠIĆKU KNJIŽNICU

Noć knjige u Narodnoj knjižnici Općine Perušić obilježit će predstavljanje knjige Tatjane Šavorić, Moja planina. …

X
Skip to content