Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru brojnim aktivnostima obilježio Festival znanosti

GOSPIĆ- Ovogodišnji Festival znanosti, 18. po redu, odvijao se u ovome tjednu, točnije od 10. do 15. svibnja, a ovogodišnja tema festivala je KULTURA ZNANOSTI. Brojnim aktivnostima festival je obilježio i Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru. Izdvojili smo neke od njih.

Vodeći se ovogodišnjom temom Festivala znanosti – kultura znanosti, studentice četvrte godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću, Karla Mamić, Nina Kosor i Marina Mladinov, u okviru kolegija Metodika hrvatskoga jezika pod mentorstvom asistentice Marine Franić Šimunić, provele su radionicu i pričaonicu s učenicima razredne nastave OŠ dr. Jure Turića u Gospiću, kojom su obuhvćeni pojmovi kulture čitanja, pisanja, govorenja i slušanja.

U okviru Festivala znanosti na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću održana je prigodna aktivnost pod nazivom Radionica – Sadionica.

Radionica je organizirana u dvorištu zgrade Odjela za nastavničke studije u Gospiću gdje su sađene sadnice bobičastog voća koje uspijevaju na području Like: kupine, maline, ribizla, ogrozd. Cilj ove radionice bio je da se kroz demonstraciju procesa sadnje i upoznavanje osnovnih obilježja bobičastog voća skrene pozornost na pozitivne aspekte uzgoja i konzumiranja pojedinih vrsta voća u svakodnevnoj prehrani. Ujedno su naglašene nutritivne, zdravstvene, financijske, socio-kulturne i estetske vrijednosti uzgoja voća

Cilj jedne  festivalske aktivnosti u Osnovnoj školi dr. Jure Turića u Gospiću bio je da se na uzorku od 20 sudionika (na masovnost se nije išlo radi epidemioloških mjera) razredne nastave, u dobi od 10 godina, primjeni skup od 2 varijable s ciljem da se utvrditi postoji li razlika u manifestnim mjerama morfoloških antropometrijskih obilježja u odnosu na Norme. Svrsishodnost rada jest ta da se na temelju dobivenih informacija na optimalan te što pravovremeniji i efikasniji način može provoditi modeliranje, dijagnosticiranje, planiranje, programiranje i kontroliranje tjelesnog vježbanja učenika i učenica razredne nastave.

Povodom Festivala znanosti održala se radionica na temu „Psihologija kao kultura znanosti“. Voditeljica radionice doc. dr. sc. Anela Nikčević-Milković na početku je nastojala djeci približiti znanost i znanstvena otkrića te im pojasniti znanstveno područje bavljenja ljudskim ponašanjem kakvo je psihologija govoreći im o značaju znanosti općenito te u posebnim okolnostima kao što su pandemija, elementarne nepogode, osobni problemi i sl.

IZVOR: Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru

Također provjerite

ODRŽANA 17. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE BRINJE

U prostorijama Društveno – kulturnog centra održana je 17. po redu sjednica Općinskog vijeća Općine …

X
Skip to content