Sada je i službeno, lokalni izbori održat će se 16.svibnja

ZAGREB- Vlada Republike Hrvatske  je za nedjelju, 16. svibnja, raspisala lokalne izbore te donijela odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe. Na lokalnim izborima 16. svibnja, predstavničku i izvršnu vlast za iduće četiri godine hrvatski građani birat će u 576 jedinica. Toliko Hrvatska ima općina, gradova i županija u kojima će građani birati vijeća i skupštine te načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike. Doda li se tome suočavanje s pandemijom koronavirusa i posljedicama razornog potresa na Banovini, jasno je zašto se lokalni izbori smatraju vrlo zahtjevnim za provedbu.

Na njima treba organizirati glasačke listiće za općinska i gradska vijeća županijske skupštine, za izbor načelnika, gradonačelnika i župana, ukupno 1152 vrste listića. Tome treba dodati listiće za izbor njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina, njih 70-ak, i hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina, njih desetak. Općinski načelnik, gradonačelnik i župan biraju se većinom glasova, dakle da bi bili izabrani u nedjelju, 16. svibnja, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ne pođe li to za rukom ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Pravo biranja imat će hrvatski državljani s navršenih 18 godina i prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Za kandidacijsku listu za lokalna predstavnička tijela političke stranke ne moraju, no birači (neovisne liste) moraju prikupiti propisani broj biračkih potpisa. Koliko će ih trebati, ovisi o tome koliko jedinica ima stanovnika, taj se broj kreće od 25 u općinama do 350 stanovnika do 2500 potpisa u jedinicama koje ih imaju više od pola milijuna. Neovisno stoje li iza njih stranke ili birači, kandidature za općinske načelnike, gradonačelnike i župane mora pratiti odgovarajući broj potpisa, od 35 u općinama do 350 stanovnika, do 5000 u gradovima i županijama s više od 500.000 stanovnika.

Također provjerite

Župan Petry sa suradnicima posjetio općinu Donji Lapac

Jučer je u prostorijama Općine Donji Lapac upriličen radni sastanak na kojem su uz domaćine, …

X
Skip to content