Povijesni trenutak: spomenik Nikole Tesle vratio se u Gospić!

GOSPIĆ- Na novouređeni Trg Nikole Tesle ispred Kulturno Informativnog centra u Gospiću postavljen je danas spomenik Nikoli Tesli. Tim činom spomenik Nikoli Tesli vraća se u Gospić nakon 29 godina. Odljev ovoga spomenika, nalazi se još i na slapovima Niagare u SAD-u i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Gradonačelnik Karlo Starčević iznimno je zadovoljan što se Tesla vratio svojoj Lici:

” možemo biti ponosni jer je ovo jedan od najvećih kulturoloških događaja u Republici Hrvatskoj. Moram izraziti veliki ponos što smo izvršili svoje obećanje i vratili spomenik Nikoli Tesli na ovaj fantastičan trg na kojem će se 23.travnja dogoditi ponovno otkrivanje spomenika Nikoli Tesli. Ponosan sam i kao gradonačelnik i kao građanin jer Tesla je to zavrijedio”- rekao je Starčević

Na novinarski upit zašto Teslin spomenik već godinama stoji u Zagrebu u skladištu, Starčević je odgovorio: “jedni su obećavali, a mi smo napravili”.

Inače, radi se o brončanom kipu autora Frana Kršinića koji već 14 godina stoji u skladištu ljevaonice u Zagrebu čiji su ga radnici danas i dovezli ponovno u Gospić. Gospić tako osim ulice koja nosi ime ovog slavnog izumitelja, Memorijalnog centra u Teslinom rodnom Smiljanu, manifestacije “Tesla Power of lights” posvećene obilježavanju njegova rođendana ima i jedinstven Trg koji će sigurni smo biti na ponos svima.

Također provjerite

OTOČAC: Održana druga ovogodišnja akcija darivanja krvi

Jučer je u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Otočcu održana druga po redu ovogodišnja …

X
Skip to content