Volim svoju županiju: Novi vizualni identitet za novi krug foto natječaja

Foto natječaj „Volim svoju županiju“ u organizaciji Hrvatske zajednice županija bit će ponovno otvoren od 15. ožujka. U dva tjedna, koliko će trajati, profesionalni i amaterski fotografi moći će poslati svoje radove koji će u konačnici ući u postav izložbe „Volim svoju županiju 2021.“ Radovi se predaju putem aplikacije na internetskoj stranici volimzup.hr

Volim svoju županiju nastao je iz želje da se promoviraju ljepote svih kutaka Hrvatske, a fotografi mogu sudjelovati s najviše tri fotografije. Najbolje fotografije biraju se u dvije kategorije – one prema ocjeni stručnog žirija i one u kojoj fotografija prikupi najviše glasova putem društvenih mreža.

Predsjednica stručnog žirija je i ove godine profesionalna fotografkinja Mare Milin, koja je dio projekta petu godinu zaredom. Milin ističe da joj se ponekad zavrti u glavi od količine prijavljenih fotografija, ali puno više voli kada joj se „vrti u glavi i malo zalupa srce od kvalitete“.

Foto natječaj je ove godine dobio i svoje novo vizualno ruho, za koje je zaslužan dizajner Ivan Dilberović. Vizualni identitet zamišljen je kao prezentacija svake županije jednim tipografskim znakom i jednim motivom koji tu županiju čini prepoznatljivom.

Kako sam naziv “Volim svoju županiju” ima 18 znakova, a imamo 20 županija i Grad Zagreb,  separatori među riječima su također iskorišteni u tu svrhu. Tako su Grad Zagreb i Zagrebačka županija simbiozom postali jedan separator, a Vukovarsko-srijemska – drugi.

Nevjerojatna heterogenost svake županije slikovito je prikazana kroz manje ili više prepoznatljive elemente pa imamo primjerice; buru za Ličko-senjsku županiju, specifični uzorak sa šibenske kape za Šibensko-kninsku, zlatovez za Osječko-baranjsku, glagoljicu za Primorsko-goransku županiju, sinjsku alku za Splitsko-dalmatinsku…

„Vizual je rezultat opsežnog istraživanja o svakoj pojedinoj županiji, razgovora s kustosima, povjesničarima, novinarima, prijateljima i mnogim drugima koji su na neki način sudjelovali u ovom projektu“, ističe Dilberović.

Fotoaparate u ruke jer od 15. ožujka možete prijaviti svoje fotografije i osvojiti, između ostalog, GoPro Hero 8 Black.

 

IZVOR/FOTO: HRVZZ

Također provjerite

“Mirisi i okusi geografskih otkrića”, slikovnica nastala na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću

GOSPIĆ- U organizaciji gospićkog Odjela za nastavničke studije, a u sklopu obilježavanja Dana Sveučilišta u …

X
Skip to content