To što se danas vozite u grijanim i udobnim automobilima možete zahvaliti jednoj ženi

Vožnja automobilom oko 1900. godine bila je vrlo traumatično iskustvo. S obzirom da su karoserije bile najvećim dijelom otvorene za lošeg vremena bili biste izloženi kiši, snijegu, hladnoći… Vozači i njihovi „supatnici“ u takvim slučajevima oblačili bi posebne bunde, kabanice, krznene kape, navlačili rukavice itd. Pješake ne samo da je plašio automobil, već bi to činili svojim izgledom i sami vozači.
Za ugodnije putovanje dijelom se pobrinula Margaret Wilcox, čiji je izum bio prvi grijač automobilskog interijera. Wilcox je 1893. prijavila patent za grijač automobila koji je u biti koristio vlastiti zatvoreni sistem s grijačem na loživo ulje. Cirkulacija vode u sistemu grijanja osigurana je pogonom preko osovine automobila. Wilcox je svojim patentom u biti riješila zamagljivanje vjetrobranskog stakla i grijanje putnika.
Interesantno je napomenuti da je Wilcox patentirala i stroj koji se mogao koristiti kao perilica posuđa i kao perilica rublja. Ovaj hibrid komercijaliziran je na tržištu tek četrdesetih godina prošlog stoljeća.
Izvor: Tehnički muzej Nikola Tesla
Foto: Ilustracija

Također provjerite

Zbog loših vremenskih uvjeta misa povodom svetoga Marka umjesto u Budaku bit će služena u crkvi u Ličkom Osiku

Blagdan je svetoga Marka. Iz župe svetoga Josipa Lički Osik, u čijem sastavu je i …

X
Skip to content