Gradonačelnik.hr

Ovako neovisni portal “gradonacelnik.hr” komentira Grad Gospić i aktualnu izvršnu vlast

Starčević je jedini gradonačelnik u zemlji koji se odrekao čitave svoje gradonačelničke plaće te ju je preusmjerio za stipendiranje najboljih studenata. Nakon više od 15 godina, Grad Gospić je pokrenuo i program gradskih stipendija, a maturantima se pružila i mogućnost besplatnih priprema za državnu maturu. Jedan od prvih Starčevićevih poteza na čelu grada bilo je i ukidanje bankovnih kartica, slubežnih telefona i automobila gradskim dužnosnicima 

Grad Gospić jedan je od onih koji je u protekle tri i pol godine doživio najveću transformaciju i iskorak u odnosu na stanje u proteklom mandatu i ranije – od stanja gradskih financija pa do projekata i mjera kojima se podiže kvaliteta života građana.
Kao što je poznato, Karlo Starčević jedan je od gradonačelnika koji je zatekao tešku situaciju u Gradskoj upravi, odnosno dugove i obveze u vidu neplaćenih računa teške čak preko 20 milijuna kuna, a samo godinu i pol dana je racionalnim upravljanjem i poduzetim mjerama zajedno sa svojim timom sanirao situaciju i financije doveo u pozitivu. Netko kaže da se ne može poduzetnički upravljati Gradom ali ovo je primjer da ipak može, komentira gradonačelnik.
Uz to, Starčević je i jedini gradonačelnik u zemlji koji se odrekao čitave svoje gradonačelničke plaće te ju je preusmjerio za stipendiranje najboljih studenata. Nakon više od 15 godina, Grad Gospić je pokrenuo i program gradskih stipendija, (2021 godine 32 stipendije Grada) a maturantima se pružila i mogućnost besplatnih priprema za državnu maturu. Također, ne možemo ne spomenuti da je Gospić jedini Grad u Hrvatskoj čiji gradonačelnik i zamjenici nemaju bankovne kartice, službene telefone i službene automobile.
Pozitivni trendovi u Gospiću se osjećaju čak i na demografskom planu – lani je na području grada rođeno 11 djece više nego u 2019. godini. Pozitivne trendove potiču nizom demografskih mjera, pa su tako za u prosjeku 60 posto smanjili cijenu vrtića, a s druge strane za 200 posto povećali naknade za novorođeno dijete. Smanjili su i komunalni doprinos za izgradnju stambenih objekata za mlađe od 40 godina.

Najbolji pokazatelj rada gradske uprave je sam proračun, a on je u Gospiću u četiri godine povećan za preko 40 posto. U 2017. gospićki proračun iznosio je 65,3 milijuna kuna, u 2018. raste na 73,6 milijuna, pa na 79,4 u 2019., da bi se u 2020. popeo na čak 93,4 milijuna kuna, s tim da će izvršenje biti nešto niže, procjena je oko 88,5 milijuna kuna, dok je visina proračuna u 2021 godini preko 120 milijuna kuna.
Impozantan je i rast izdvajanja za demografske mjere. Za naknade za novorođeno dijete u Gospiću je tako 2017. izdvojeno 107 tisuća kuna, a prošle godine 357 tisuća. Stipendija, kao što smo naveli, nije niti bilo, a u prošloj godini za njih je iz proračuna izdvojeno 166 tisuća kuna. Izdvajanje za sufinanciranje i rad vrtića povećano je pak sa 4,8 milijuna u 2017., na 6,9 milijuna kuna u prošloj godini, a tu su još i besplatni produženi boravak, besplatna prehrana za učenike u nepovoljnom položaju, sufinanciranje prijevoza i nabave udžbenika za srednjoškolce, nabava likovnih mapa i kutija za tehničku kulturu za oko 1000 učenika osnovnih škola, za koje je u prošloj godini izdvojeno gotovo milijun kuna.
Ukupna izdvajanja za školstvo povećana su sa 4,2 milijuna u 2017. na 5,1 milijun u prošloj godini, a za predškolski odgoj sa 4,8 na 6,9 milijuna kuna.

Što se malih projekata tiče, do sada ih je realizirano više od 20 ukupne vrijednosti preko 11 milijuna kuna, a u tijeku je njih 13 vrijednih preko sto milijuna kuna.
Za sada najveći je projekt razvoja infrastrukture širokopojasne mreže za područje Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera (PRŠI) vrijedan preko 98 milijuna kuna, a kojim će se osigurati brzi internet za područje grada Gospića, Otočca i Plitvičkih jezera.
Od većih, krenuo je i projekt modernizacije javne rasvjete vrijedan 3,7 milijuna kuna kojim će se značajno smanjiti potrošnja energije (više od 60%), energetska obnova osnovne škole vrijedna preko pet milijuna kuna, gradi se reciklažno dvorište vrijedno 4,3 milijuna kuna, a za koje je Grad osigurao čak 3,6 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz EU fondova.

Jako puno se ulaže u djecu i mlade, pa je tako osigurano gotovo tri milijuna kuna iz EU fondova za osiguravanje asistenata u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, grade se nova dječja igrališta, a EU sredstvima Grad Gospić je osigurao besplatnu prehranu za svoje školarce u riziku od siromaštva – sa povučenih 250 tisuća kuna osigurali su prehranu za 282 učenika.
Očekuje se i potpis ugovora za nastavak jednog od najpopularnijih i društveno najkorisnijih projekata u zemlji –„Zaželi“. Grad Gospić je uspješno proveo projekt zapošljavanje žena na području grada Gospića, u vrijednosti 4.7 milijuna kuna preko kojeg je osigurao plaću za 32 žene, a skrb za 135 starijih i nemoćnih osoba. Fazom II. projekta zaposlit će se 37 žena koje će pružati pomoć za čak 222 starije osobe.


Jedan od zanimljivijih projekata svakako je RAISE Youth kojega financiraju Kraljevina Norveška i Europski gospodarski prostor. Projekt je vrijedan 3,1 milijuna eura, a partner za Hrvatsku je Grad Gospić. Cilj projekta je, pak, osigurati obrazovanje i podršku mladima koji se žele baviti poduzetništvom.
Grad Gospić među prvima je u prošlogodišnjem lock-downu uveo i e-Tržnicu, e-račun su uveli još 2019., među prvima su se uključili i u sustav e-Novorođenče i tako roditeljima omogućili da online podnose zahtjeve za naknade za novorođenčad, a od ove godine uvode i e-upise u vrtić. Odmah po prvom lock-downu (izolaciji) Grad je prvi u Hrvatskoj pritekao u pomoć svojim poduzetnicima, sufinancirao  im režijske troškove i oslobodio ih plaćanja unajmljenih gradskih površina kao i komunalne naknade u trajanju zabrane rada Civilnog stožera RH. Od 01.01.2021. usvojena je i Odluka kojom se ugostitelje oslobađa od obveze plaćanja poreza na potrošnju.

U ovom mandatu gradonačelnik i suradnici su digli visoko ljestvicu transparentnosti proračuna što je potvrdio i Institut za javne financije. Od prijašnjeg najNEtransparentnijeg grada u RH postao je najtransparentniji. Isto tako, maksimalno je otvorena komunikacija prema građanima putem službenih kanala – mrežne stranice i Facebook stranice, što ranije nikada nije bio slučaj.

‘Zadovoljan sam jer smo u raznim i često teškim uvjetima, moji zamjenici i ja, radili požrtvovno uvijek imajući na umu da ne vladamo već služimo gradu, kako sam i na početku mandata istaknuo. U tako malo vremena odradili smo jako puno investicija, a pomogli smo u pokretanju nekih gospodarskih projekata. Plastruktor – tvrtka za proizvodnju mobilnih plastičnih kućica, burobrana i bukobrana, otvorila je svoju proizvodnju i zapošljava na području bivšeg PPK kompleksa kod Željezničkog kolodvora. Na istom prostoru se uređuje pogon za proizvodnju tjestenine – TORTILJA koji bi trebao početi sa radom do početka svibnja 2021. godine, Energana je dovršila svoj pogon i također zaposlila nove osobe u Poslovnoj zoni, Hrvatski autoklub (HAK) započeo je građevinske radove za što smo im u rekordnom roku izdali građevinsku dozvolu u našem gradskom uredu za izdavanje građevinskih dozvola. Na to sam posebno ponosan. Iako se ranije izdavanje građevinskih dozvola obavljalo u Županiji mi smo osposobili ured koji radi besprijekorno, sve dozvole izišle su na vrijeme, naši sugrađani i investitori nemaju bojazni da njihov predmet neće biti riješen u skladu za zakonskim propisima i zadovoljan sam jer smo pokazali da možemo. Trg Nikole Tesle vraća se u mom mandatu i time se najvećem hrvatskom znanstveniku odaje počast za sve blagodati koje danas koristimo, a upravo ih njemu dugujemo’, kaže gradonačelnik Karlo Starčević.

Ove godine Grad Gospić uredit će atletsku stazu sa svim atletskim borilištima na stadionu Balinovac, a izrađen je i projekt za dvoranu borilačkih sportova koju bi uskoro trebali početi graditi.
Starčević nastavlja s nabrajanjem uspješno odrađenih gradskih projekta: ‘Uređen je i Spomenik poginulim braniteljima u VRO “Oluja” na Ljubovu na koji se čekalo više od 10 godina a mi smo ga izgradili za mane od 6 mjeseci, uredili smo i 37 godina očekivani spomenik u Bilaju poginulima u teškoj prometnoj nesreći, a u završetku su radovi na Kosturnici kojom ćemo odati počast žrtvama II. svj. rata i poraća čije kosti još uvijek čekaju dostojnu sahranu.

Mnogi infrastrukturni projekti završeni su ili započeti u mome mandatu poput kanalizacije Budačka, vodovoda Lički Novi – Gospić, Automatsko upravljanje vodoopskrbom iz 3 pravca – Brušane – Trnovac i Medak, preko 14 kilometara novoizgrađenog vodovoda: Klanac – Balenija, Žitnik – Mali Žitnik –Dunjevac, Mušaluk, Debelo Brdo, Klanac – Budžak, Bužim, Velika Plana. Osim toga gotovo do svake kuće smo došli sa javnom rasvjetom, a završili smo i središnji trg „Žrtava Široke Kule“ na L. Osiku kao i 5,5 milijuna kuna vrijednu investiciju energetske obnove Osnovne škole Lički Osik, te čitav niz drugih manjih ili većih projekta od uređenja Parka Jasikovac – gradskog izletišta do dječjih igrališta u vrtićima Gospić i Lički Osik kao i gradskih dječjih igrališta. Ne možemo na kraju ne spomenuti AGLOMERACIJU – vodoopskrbu i odvodnju – čiji je projekt gotov i uskoro očekujemo potpis ugovora. Projekt je vrijedan više od 240 milijuna kuna, 80 % financira EU a ostatak Hrvatske vode, Općina Perušić i Grad Gospić. Zaključit ću sa projektom vodoopskrbe iz Divosela koji nam jamči vodoopskrbu Grada za slijedećih 100 godina kao i mogućih 30.000 stanovnika.
Sve to je napravljeno u samo tri i pol godine, jer prvih pola ne računamo to je bilo vrijeme suočavanja sa stvarnim stanjem. Mislim da je to zaista mnogo, iako mislim da uvijek može i više’, s osmjehom zaključuje gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.

tekst/foto

(Marija Pulić Drljača)/www.gradonacelnik.hr

Također provjerite

NOVA IMAGE BROŠURA – LIKA je LIK

U nastavku suradnje na zajedničkom projektu Lika je Lik Turističke zajednice općine Plitvička jezera, Turističke …

error: Sadržaj je zaštićen!
Skip to content