IZLOŽBA „MASKU NOSIM, TIME SE PONOSIM“ U HOLU PUČKOG OTVORENOG UČILIŠTA „DR. ANTE STARČEVIĆ“ GOSPIĆ OD DANAS DO 28. VELJAČE

Izložba postavljena u holu Učilišta nastala je u suradnji sa Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba. Tradicijsko tekstilno rukotvorstvo postojalo je i razvijalo se od samog početka ljudskog roda. Stoga nas ne čudi što ovogodišnja pandemija nije uspjela zatomiti godine, stoljeća i tisućljeća razvoja i razmjene raznolikih tehnika izrade i ukrašavanja tekstila. Kao što smo vidjeli nebrojeno puta dosad, čovjekova kreativnost ne poznaje granice. Posudionica i radionica narodnih nošnji iz Zagreba, kao jedinstvena kulturna ustanova koja je neraskidivo povezana s tradicijskim tekstilnim tehnikama, organizira brojne edukativne programe kojima bi potaknula održavanje prenošenje upravo tih tehnika kojima nastaju predivni primjerci hrvatske materijalne tradicijske kulture. Želeći i dalje održati svijest o važnosti očuvanja tradicijskog rukotvorstva, ali i potaknuti i razviti njihovu suvremenu primjenu, raspisali smo javni poziv za izradu kreativnih zaštitnih maski. Ovaj poziv imao je samo dva uvjeta: maska je morala biti epidemiološki funkcionalna (dakle, biti minimalno dvoslojna te pokrivati nos i usta) te je morala biti izrađena ili ukrašena nekom od tradicijskih tekstilnih tehnika.

Nije bilo moguće predvidjeti kakvi bi sve radovi mogli pristići na ovakav poziv. Odazvali su mu se brojni pojedinci, kulturno-umjetnička društva, matice umirovljenika i udruge koje njeguju tehnike tradicijskog rukotvorstva te polaznici raznovrsnih kreativnih radionica. Boje, motivi, tehnike; svaka je pristigla maska posebna i drugačija. Djelatnici Pučkog otvorenog učilišta, također su se odazvali ovom pozivu i pod vodstvom Dragice Rogić izradili maske inspirirane tradicijom koje možete pogledati u sklopu ove izložbe. Zanimljivo je vidjeti neograničenu kreativnost i inspiraciju koja tradiciju prenosi u suvremenost. Maske su samo mediji na kojem je pokazano da tradicijsko tekstilno rukotvorstvo nije ograničeno samo na izradu narodnih nošnji i pokućstva, već je vrijedan dio kulture koja i te kako živi u sadašnjosti. Iako se nadamo da će biti što manje potrebne, ove su maske doista izvor ponosa i hvale za svaku osobu koja je sudjelovala u njihovoj izradi. Nosite svoje maske i njima se svakako ponosi.

IZVOR / FOTO: POU „DR. ANTE STARČEVIĆ“ GOSPIĆ

Također provjerite

Zbog loših vremenskih uvjeta misa povodom svetoga Marka umjesto u Budaku bit će služena u crkvi u Ličkom Osiku

Blagdan je svetoga Marka. Iz župe svetoga Josipa Lički Osik, u čijem sastavu je i …

X
Skip to content