POTRAŽNI TIM HGSS STANICE GOSPIĆ PRONAŠAO NESTALU OSOBU NA PODRUČJU NOVIGRADA, DOK JE DRUGI TIM SPAŠAVATELJA SUDJELOVAO NA INTERVENCIJI U KOSINJU

Sam kraj prošle i početak ove godine vrlo je intenzivan za sve gorske spašavatelje iz cijele Hrvatske. Za 83 – godišnjakinjom sa područja Novigrada, HGSS Stanica Zadar započela je potragu u utorak 05. siječnja ove godine. Po riječima rodbine radilo se o vrlo agilnoj osobi koja je navikla na duža pješačenja te nije imala problema u savladavanju i težih prirodnih prepreka vrlo strmog i šikarom obraslog terena. Kako potraga prvi dan nije dala rezultate, idući dan potrazi se priključuje dodatnih 7 potražnih timova HGSS-a iz cijele Hrvatske. Potražni tim čine vodič i pas. Među njima bila su i dva potražna tima Stanice Gospić od kojih jedan tim ubrzo nakon započete potrage na vrlo teško prohodnom terenu pronalazi nestalu osobu, pothlađenu i vidno iscrpljenu. Ostali spašavatelji vrlo brzo zbrinjavaju unesrećenu te je u nosilima transportiraju do kola Hitne medicinske pomoći, kojima je prevezena do zadarske bolnice na daljnju obradu. Ovom uspješnom potražnom akcijom još jednom je pokazano kako su potražni psi vrlo dragocjen i nezamjenjiv resursu potrazi za nestalim osobama bez obzira na vrstu terena. Oni ne samo što zamjenjuju 25 – 30 ljudi u potrazi već imaju i do 11 000 puta bolje osjetilo mirisa od čovjeka.

Drugi tim spašavatelja iz Gospića jučer je intervenirao na poplavljenom području Kosinja gdje je zajedno s timom HMP iz Gospića i postrojbom civilne zaštite Općine Perušić, čamcem transportirao 92 – godišnju žensku osobu, koja je potom prevezena u Opću bolnicu Gospić. Pored ovih intervencija timovi HGSS Stanice Gospić ovih dana djelovali su i na potresom pogođenom području gdje su obavljali visinske radove na oštećenim objektima kao i distribuciju hrane, vode i lijekova.

IZVOR/FOTO: HGSS STANICA GOSPIĆ

 

 

Također provjerite

USKORO: IZLOŽBA INTERAKTIVNE DIDAKTIČKE SLIKOVNICE “LIČKO DITE” U SNK GOSPIĆ

Drugog dana mjeseca travnja obilježava se Međunarodni dan dječje knjige, a tim povodom u Samostalnoj …

X
Skip to content