Započela akcija „Mir i dobro“

Jučer, 15. prosinca, održana je online konferencija za medije, kojom je službeno započela akcija Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom „Mir i dobro“.  Akcija se provodi 27. godinu zaredom, s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme, a trajat će do 8. siječnja 2021. godine.

Akciju su predstavili voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, načelnik Sektora za inspekcijske poslove Ravnateljstva civilne zaštite Nikola Turkalj, Tomislav Vukoja iz Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin te prim. dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Prošle godine, zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava, ozlijeđeno je 14 osoba, od kojih su tri zadobile teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je osmero djece, od kojih dvoje teško. „Pirotehnika kategorije F2 smije se koristiti samo na otvorenom prostoru te ako u blizini nema osoba i objekata, u periodu od 6 dana u godini te je smiju koristiti samo punoljetne osobe“, istaknuo je Vukoja te dodao kako svako pirotehničko sredstvo na sebi ima upute kojih se treba pridržavati.

Podsjećamo, uvjeti prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava propisani su Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja (NN 70/2017). Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati u prodavaonicama oružja i streljiva i prodavaonicama pirotehničkih sredstava od 15. prosinca do 1. siječnja osobama starijima od 18 godina. Uporaba ovih pirotehničkih sredstava dopuštena je osobama starijima od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja na otvorenim prostorima i na prostoru gdje se ne okuplja veći broj osoba.

Prim. dr. Barčot napomenuo je kako pirotehnička sredstva nisu igračke, a u najčešće ozljede spadaju rastrgnuća tkiva te ozljede šake, ruke ili lica te dodao kako je eksperimentiranje s pirotehnikom uistinu opasno: „ Ozljede mogu biti površne, ali i teške te kao posljedicu mogu ostaviti trajni invaliditet. Ukoliko se ozljeda dogodi, ohladite mjesto, pokrijte sterilnom gazom i uputite se prema zdravstvenim ustanovama”.

„Osim što nisu bezazlena za ljude, pirotehnička sredstva plaše i negativno utječu na životinje, što bi se novim Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja moglo promijeniti, a drago nam je što su učenici Škole za grafiku prepoznali i taj aspekt upotrebe pirotehničkih sredstava“, napomenula je Veber.

Na nastavnicima i roditeljima je da utječu na djecu i mlade te da im svojim primjerom pokažu kako pirotehnička sredstva mogu biti opasna. „Sigurnost djece nam je na prvom mjestu i svi želimo da ovi blagdani prođu bez ozljeda uzrokovanim pirotehničkim sredstvima“, poručio je pomoćnik ministra Karin.

„Ne koristite pirotehnička sredstva dok ste mladi i dok ne znate sigurno rukovati s istima. Kazne su velike, ali ništa ne može nadomjestiti zdravlje koje može vrlo lako biti narušeno. Budite odgovorni, a mi ćemo se pobrinuti da budete sigurni“, zaključio je načelnik Turkalj.

Dragi odrasli,
posebice sada, u doba pandemije uzrokovane virusom COVID – 19, tijekom nadolazećih Blagdana, budite razboriti  i odgovorni.  Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati.
Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite.
Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć!
U slučaju da se ne možete suzdržati od uporabe pirotehničkih sredstava,  obvezno  proučite upute  o  načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima, uz  striktno poštivanje sigurnosne udaljenosti.
Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća.  Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju.
Želimo da Vam blagdani proteknu u zdravom i sigurnom okruženju!

 

IZVOR/FOTO: PU LSŽ

Također provjerite

PU LIČKO-SENJSKA: Stanje u cestovnom prometu tijekom proteklog vikenda

Na području Policijske uprave ličko-senjske tijekom proteklog vikenda evidentirano je dvanaest prometnih nesreća. Jedanaest prometnih nesreća …

X
Skip to content