U POU “Dr. Ante Starčević” održano predavanje o generalu Franji Filipoviću

U suradnji s Hrvatsko češkim društvom iz Zagreba jučer je u POU „Dr. Ante Starčević“ održano predavanje o generalu Franji Filipoviću.  Nastavak je to suradnje Hrvatsko češkog društva i Grada Gospića uspostavljene prošle godine, kada je održano predavanje o generalu Josipu barunu Filipoviću što je u uvodnom govoru istaknuo gospodin Marijan Lipovac predsjednik Hrvatsko češkog društva.

Predavanje je i ovaj put održao umirovljeni brigadir Boris Trnski koji upravo dovršava knjigu o hrvatskim generalima u Austro-Ugarskoj, istaknuvši da je od 1804. do 1918. s područja Hrvatske bilo 326 generala i admirala od čega njih 85 rođenih u Lici.

Mada je pomalo ostao u sjeni svog brata Josipa Filipovića, Franjo je imao zavidnu vojnu karijeru koju je završio s 14 visokih vojnih odličja.U povijesnom kontekstu patriotizam Franje Filipovića iščitava se iz činjenice da se na dužnosti namjesnika za Dalmaciju, Franjo barun Filipović u činu podmaršala suprotstavio austrijskoj politici oslonca na autonomaše.

Obilježavanje 200. obljetnice rođenja generala Franje Filipovića uklapa se i u  društveni, kulturni i obrazovni kontekst grada Gospića obzirom je njegovim velikim zalaganjima kao tadašnjim glavarom krajiške zemaljske uprave 9. kolovoza 1878. godine car Franjo Josip I dozvolio da se četvero razredna realka pretvori u osmo razrednu gimnaziju te je od tog datuma uveden naziv Velika kraljevska gimnazija.

Također provjerite

POŠTUJUĆI EPIDEMIOLOŠKE MJERE U GRADSKOJ DVORANI GOSPIĆ ODRŽANO PRVENSTVO HRVATSKE ZA SENIORE GRČKO – RIMSKIM STILOM

GOSPIĆ – U organizaciji Hrvačkog kluba Gospić, te uz suorganizaciju Hrvatskog hrvačkog saveza,  u subotu …

Skip to content