Obilježena 29.godišnjica stradanja Široke Kule

ŠIROKA KULA- Obilježeno je 29 godina od stradanja mještana Široke Kule i okolnih naselja. 13.listopada te ratne 1991.godine počeo je pokolj od strane srbočetnika, likvidirano je 40 ljudi, za posmrtne ostatke njih desetero još se ne zna. Vjerojatno jedan od najvećih boraca za otkrivanje istine o stradanjima najbližih i kažnjavanje zločinaca jest Ivanka Vojvodić kojoj su tada likvidirani otac i majka. Ona kaže da je zločin u Širokoj Kuli tri desetljeća zanemarivan i prešućivan i bez kazne:“mi članovi obitelji nosimo svoju bol i još uvijek čekamo na istinu o stradanjima svojih najbližih, čekamo na pravdu koja nije samo u interesu utvrđivanja povijesnih činjenica nego naprosto u interesu mira na ovim prostorima u budućnostima i pouke mladim naraštajima koji dolaze iza nas“- kaže Vojvodić.

Vijence su kod spomen obilježja u središtu mjesta pored župne crkve položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, gradonačelnik Karlo Starčević sa svojim zamjenicima, predstavnici županije, saborska zastupnica Anita Pocrnić-Radošević, predstavnici brojnih braniteljskih udruga, vojske i policije i možda oni najvažniji, članovi obitelji stradalih. „Ja ne mogu vjerovati da netko ne zna, svakako vjerujem da je netko od susjeda mogao vidjeti,a vjerujem da pojedini i žive ovdje. Na žalost 91. ti isti susjedi ustvrdili su  „neka neka i naši su u jamama završavali“. A ja  pitam te susjede pa kad je onda kraj takvom načinu razmišljanja? Probudimo mrvicu sućuti u svojim srcima i učinimo da na 30.  godišnjicu naša Verica Nikšić zajedno sa još osam žrtava iz Široke Kule i jednom iz Ličkog Osika ima svoj grob“- kaže Vojvodić.

Riječi molitve kod spomen obilježja govorio je župnik velečasni Luka Blažević, u crkvi svetoga Mateja služena je sveta misa.

Također provjerite

ODRŽANA 17. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE BRINJE

U prostorijama Društveno – kulturnog centra održana je 17. po redu sjednica Općinskog vijeća Općine …

X
Skip to content