KIC GOSPIĆ NASTAVIO S USPJEŠNOM ORGANIZACIJOM PREDAVANJA/RADIONICA IZ PODRUČJA SPORTSKE PSIHOLOGIJE

GOSPIĆ – U organizaciji KIC – a Gospić, te uz podršku Rukometnog kluba Gospić održane su radionice odnosno predavanja za trenere / sportaše. Profesorica psihologije Vesna Hude, koja djeluje kao dječji i sportski psiholog prisutnima je objasnila što bi između ostaloga bilo dobro mijenjati u situacijama kada osjećaju pritisak, loše igraju ili izvode što se od njih očekuje, a željeli bi pokazati ono najbolje u tom trenutku. Također, zanimalo nas je kako povećati to bitno i neizostavno samopouzdanje kod trenera i sportaša, na što nam je profesorica Hude odgovorila:

  • Kad su samopouzdanje i sport u pitanju, najprije bih htjela reći da je to jedan od najvećih preduvjeta za uspjeh i da se zapravo vrhunski sportaši od onih drugih razlikuju baš po tome, koliko su samopouzdani odnosno koliko vjeruju u sebe ne samo na treninzima nego i za vrijeme igre, na natjecanjima pa i u onim trenucima ili u odlučujućim minutama kad možda nešto krene po zlu. Tu se baš razlikuju oni sportaši, koji dobro stoje sa samopouzdanjem i koji vjeruju u sebe i drže u tom trenutku neke negativne misli pod kontrolom, te se mogu lakše nositi s određenim pritiscima od onih sportaša koji možda imaju nešto niže samopouzdanje.

Uvježbano je i nekoliko tehnika koje mogu pomoći trenerima / sportašima da postanu svjesniji svojih osjećaja, misli i ponašanja u trenažnim i natjecateljskim situacijama, bilo da se radi o uspješnim ili neuspješnim nastupima. Za to su im potrebne određene vještine koje su se razvijale na održanim radionicama. Osim toga Hude je naglasila kako je poželjno učiti i uvježbavati strategije za jačanje samopouzdanja (prepoznavanje vlastitih snaga i dosadašnjih uspjeha, sudjelovanje u situacijskom treningu, pozitivni samogovor, vizualizaciju i mnoge druge).

 

Također provjerite

Zbog loših vremenskih uvjeta misa povodom svetoga Marka umjesto u Budaku bit će služena u crkvi u Ličkom Osiku

Blagdan je svetoga Marka. Iz župe svetoga Josipa Lički Osik, u čijem sastavu je i …

X
Skip to content