Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnica VRO „Oluja“

U završnoj oslobodilačkoj vojno-redarstvenoj akciji Domovinskog rata „Oluja“, koja je započela 4. kolovoza 1995. godine, nakon četverogodišnje okupacije pobunjenih Srba oslobođena su područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu.

„Olujom“ je tako u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Kao najveći uspjeh ove operacije izdvaja se oslobođenje Knina, kada su pripadnici  4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Zbog njegova strateškog i simboličkog značaja, dan oslobođenja Knina u Hrvatskoj je proglašen Danom pobjede i domovinske zahvalnosti, a potom i Danom hrvatskih branitelja. U VRO „Oluja“ oslobođeno je 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja spomendan na „Oluju“ i na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata koji su položili svoje živote za Domovinu.

 

FOTO:MORH

 

Također provjerite

Predavanje u NSK Gospić

U Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić 24. travnja održat će se predavanje na temu Bitka kod …

X
Skip to content