OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA U GOSPIĆKOM MUZEJU LIKE

GOSPIĆ – Povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj obilježava svake godine  18. svibnja, svojim članovima (muzejima i stručnjacima koji rade u muzejima) Međunarodni savjet za muzeje preporučuje temu vezanu za aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici. Tom prilikom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju.

Ove godine obilježava se jubilarna 40.-ta manifestacija, a predložena tema  je Muzeji za jednakost: različitost i uključivost. U ovim drugačijim uvjetima rada koji su nas razdvojili i izolirali zadnjih mjeseci i kada se moralo odustati od planiranih programa, odlučilo se posjetitelje uključiti u djelovanje Muzeja kroz zanimljive ponuđene sadržaje, pa i  kvizove znanja. Što je sve zanimljivo pripremio naš Muzej Like Gospić, doznali smo od koordinatorice manifestacije i muzejske dokumentaristice Marijom Rukavina Vranić:

  • Kviz je podijeljen na dvije različite razine odnosno u dvije kategorije. Prva razina kviza „Mali mudraci“ obuhvaća jednostavna pitanja, dok je druga naziva „Veliki mudraci“ nešto kompleksnija. Obje razine sadržavaju 15 pitanja, koja su formulirana tako da posjetitelj bira između više ponuđenih odgovora.

Dodajmo kako kvizove čiji su autori Tara Pivac Krpanić, kustos etnolog i Ivan Kovač, kustos povjesničar možete naći na web i facebook stranici Muzeja Like Gospić te tako možete sudjelovati u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja.

Za sve one koji žele doći u Muzej i razgledati postave, uz mogućnost stručnog vodstva,  mogu to učiniti danas sve do 18 sati. Kao i svake godine, ulaz u Muzej je besplatan. Uz spomenuto, muzejska dokumentaristica Muzeja Like Gospić Marija Rukavina Vranić istaknula je i jednu hvalevrijednu suradnju:

  • Mi smo ostvarili suradnju sa Zatvorom u Gospiću. To smo imali u planu realizirati za ovaj 40. jubilarni Međunarodni dan muzeja, ali zbog ovog stanja u svijetu, to nismo uspjeli. Taj fizički dio manifestacije održat će se negdje na jesen, tako su nam predložili iz Zagreba.

Svim Muzejima, pogotovo Muzeju Like Gospić čestitamo njihov Međunarodni dan.

Foto: Muzej Like Gospić

 

 

Također provjerite

Predavanje u NSK Gospić

U Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić 24. travnja održat će se predavanje na temu Bitka kod …

X
Skip to content