25. GODIŠNJICA OSNUTKA GOSPIĆKOG FOLKLORNOG ANSAMBLA „DR. ANTE STARČEVIĆ“ UZ PRIGODNU MONOGRAFIJU

GOSPIĆ – Folklorni ansambl „Dr. Ante Starčević“ sljedeće godine slavi 25. godišnjicu osnutka, a sve je započelo u veljači 1996. godine. U to vrijeme osnovana je najprije folklorna sekcija koja je povećavanjem broja članova prerasla u današnji ansambl, koji uspješno radi s četrdesetak članova na oživljavanju i očuvanju  tradicijskih običaja Like od zaborava. U pripremi je prigodna monografija, koja će uz osnovne podatke o ansamblu sadržavati i opise dijelova ženske nošnje, muške narodne nošnje, opise frizura i oglavlja. Osim toga, obuhvatit će postavljene i snimljene običaje Like (ličko prelo, prošnju, svadbu , šibače), te desetak tekstova izvornih napjeva:

  • Ideja je da se sve ono što je folklorni ansambl do sada radio jednostavno zabilježi, da se stavi u jednu lijepu knjigu i da ostane na sjećanje i za rad svima, koji se budu bavili običajima i folklornom tematikom. – kazala je Dragica Rogić, koja je voditeljica folklornog ansambla „Dr. Ante Starčević“ od 4. travnja 2017. godine. Inače, članovi gospićkog folklornog ansambla sudjelovali su na mnogim kulturnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu. Dobitnici su mnogobrojnih nagrada i priznanja kako za originalnost nošnji tako i za izvornost sačuvane kulturne baštine:
  • Ansambl radi i na koreografiranim plesovima, da odemo malo van naše Like, da se i sami članovi upoznaju s folklornom građom drugih krajeva što se tiče plesnog i pjevačkog dijela. Tako smo malo radili Slavoniju, Bunjevce i malo išli u Dalmatinsku zagoru. Uglavnom, jedan širi repertoar programa obrađivali smo u ove tri godine, a isto tako nam je u planu i za dalje. – dodala je Rogić i na kraju uputila pozdrav svim članovima u nadi da će se ubrzo ponovno sresti na probama i raditi vrijedno dalje na očuvanju kulturne baštine i folklorne građe.

Foto: Pučko otvoreno učilište „Dr. Ante Starčević“ Gospić

 

Također provjerite

USKORO: IZLOŽBA INTERAKTIVNE DIDAKTIČKE SLIKOVNICE “LIČKO DITE” U SNK GOSPIĆ

Drugog dana mjeseca travnja obilježava se Međunarodni dan dječje knjige, a tim povodom u Samostalnoj …

X
Skip to content