U KIC-u GOSPIĆ ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA U SKLOPU PROJEKTA „PROMICANJE ODRŽIVOG RAZVOJA KROZ REVITALIZACIJU I POVEĆANJE PRIVLAČNOSTI ŠUME JASIKOVAC“

GOSPIĆ – U  Kulturno Informativnom Centru Gospić  danas je održana  Završna  konferencija u sklopu projekta „Promicanje održivog razvoja kroz revitalizaciju i povećanje privlačnosti šume Jasikovac“.  Podsjećamo, projekt se provodi u partnerstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja Stanica Gospić, Ličkom ekološkom akcijom i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Ličko-senjske županije.  Jasikovac je odredište prirodne baštine u sklopu ekološke mreže Natura 2000 i postao je napokon zeleni dnevni boravak grada Gospića. Konferenciji je nazočio domaćin gradonačelnik Karlo Starčević sa zamjenicima i suradnicima.  U uvodnom dijelu konferencije prisutnima se najprije obratila koordinatorica projekta Nikolina Tonković Čorak:

–         Ono što je nama u gradu Gospiću u ovom trenutku najvažnije jest da su ponovno naši sugrađani odlučili svoje slobodno vrijeme provoditi kroz rekreaciju i boravak u prirodi u našem Jasikovcu, pa je tako lijepo tamo vidjeti sportaše, djecu na igralima i umjetnoj stijeni ili čitave obitelji u šetnji novouređenim stazama. Također, ne smijemo zaboraviti niti naše starije sugrađane koji tamo provode svoje vrijeme. Stoga smo zaista zadovoljni da smo ovu priču priveli kraju.

Inicijator cijele ove lijepe priče bila je Lička ekološka akcija još od samih početaka odnosno 2013. godine. Predsjednica LEA-e Vedrana Tomašević prisutne je između ostaloga upoznala sa aktivnostima Udruge i o uspješnim edukacijama, te projektima vezanima za revitalizaciju šume Jasikovac:

–         Mi smo svjesni koju ustvari vrijednost Jasikovac ima za sve nas, kako sa one povijesne i kulturne strane tako isto i što se tiče njegove bioraznolikosti.

U sklopu aktivnosti Ličke ekološke akcije Tomašević je najavila i glazbenu manifestaciju u Jasikovcu koja bi se trebala održati u nedjelju 8. ožujka ove godine . Pročelnik HGSS Stanice Gospić Josip Brozičević dodao je kako je ovo bio jedan izuzetno zahtjevan projekt, ali i uspješno realiziran. Devet članova gospićkog HGSS-a odradilo je odnosno provelo 152 volonterska sata odrađujući šest različitih radionica u kroz projekt Jasikovac. Na kraju Završne konferencije obratio se i gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević:

–         Na zadovoljstvo svih nas u Gradu Gospiću ova konferencija je potvrda da smo realizirali projekt koji je započet 2015. godine, ali je nažalost bio stavljen po strani. Mi smo ga revitalizirali kao što je projekt revitalizirao šumu. Vjerujem da će ovim potezom najzadovoljniji biti naši dragi Gospićani posebno oni koji vole rekreaciju i boravak u prirodi.

Dodajmo kako je gradu Gospiću odobreno  sufinanciranje projekta iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ u sklopu poziva za dodjelu bespovratnih sredstava Promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Njegova ukupna vrijednost iznosi 2.920.128 kuna , od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 2.020.554,79 kuna. Cilj projekta je doprinijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini putem povećanja privlačnosti, očuvanja bioraznolikosti, te uspostave boljeg upravljanja posjetiteljima odredišta prirodne baštine šume Jasikovac.

Petar Tomljenović

 

Također provjerite

U Gospiću “Hodanjem do zdravlja”

Akciju “Hodanjem do zdravlja” prvi put organizirala je 2016.g dr. Mirjana Vrkljan Radošević, predsjednica Hrvatske …

X
Skip to content