Grad Gospić poduzima velike mjere za ublažavanje udara korona virusa na građane i poduzetnike

GOSPIĆ- Na konferenciji za novinare ispred zgrade Gradske uprave čelništvo grada Gospića predstavilo je javnosti mjere koje je Grad Gospić do sada  poduzeo, u ovim izvanrednim okolnostima, kako bi ublažio udar novonastale situacije na građane i poduzetnike i ostale teme vezane za funkcioniranje grada u jeku epidemije COVID – 19. Na konferenciji su govorili gradonačelnik  Karlo Starčević i njegovi zamjenici Kristina Prša i Ivica Tomljenović, direktor Komunalca Milan Mataija i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Gospić Vlado Brkljačić . Gradonačelnik Starčević posebno se zahvalio građanima na strpljivosti u ovoj teškoj situaciji. Starčević ističe da je grad donio niz mjera kako bi svojim građanima izišao u susret, pogotovo najranjivijim skupinama. Dječji vrtić se neće plaćati dok ponovno djeca ne krenu u vrtić, a oni koji su platili pola cijene u ožujku to će se im odbiti u onome mjesecu kada djeca krenu u vrtić. Ne plaća se ni produženi boravak u školi,a privremeno je ukinuto i plaćanje parkiranja.“Već početkom tjedna donijeli smo odluku o interventnim mjerama za pomoć gospodarstvu u onoj mjeri u kojoj to možemo“. Ovom odlukom gospodarstvenici koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada oslobođeni su plaćanja zakupnine poslovnih prostora, naknade za korištenje javnih prostora i dijelova neizgrađenog građevinskog  zemljišta“- kaže Starčević i dodaje da se to odnosi na vrijeme od tri mjeseca počevši od 1.ožujka. Osim toga odgađa se i naplata komunalne naknade i spomeničke rente. Odnosno svi oni koji imaju zabranu rada ne trebaju plaćati komunalnu naknadu i spomeničku rentu, pri čemu grad razmatra mogućnost i oslobađanja plaćanja spomenutog. Starčević se svim građanima zahvalio na strpljivosti i disciplini.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša  istakla je da su se gradske ustanove prilagodile ovim teškim uvjetima, no grad, iako ne prima stranke, na vrijeme isplaćuje sve naknade kao što su primjerice porodiljne.

Direktor Komunalca Gospić Milan Mataija istaknuo  je da ova tvrtka poštuje sve odluke, u malom su dijelu mogli organizirati rad od kuće, no rad firme je odlično organiziran pa se sve djelatnosti odvijaju na vrijeme. Mataija se zahvalio svim radnicima Komunalca koji požrtvovno obavljaju bitan posao za sve građane.

Ravnatelj gospićkog Crvenog križa Vlado Brkljačić kaže da i Crveni križ radi po pomalo drugačijim pravilima, na prvom mjestu je pomoć starijima, pogotovo samcima, i sve se uspjeva pokriti.

Zamjenik gradonačelnika Gospića Ivica Tomljenović,  ujedno je i načelnik Stožera civilne zaštite grada Gospića,  podsjeća  da su trenutno četiri trgovačka obrta s područja Gospića uključeni u dostavu potrepština kućanstvima po brojnim, udaljenim i raštrkanim selima. Pozvao je građane da u toj situaciji ne zovu trgovce samo zbog jednog artikla, nego da to rade na više. Rekao je i da je grad do sada izdao 124 propusnice svojim građanima za kretanje izvan grada.

 

Milan Tomašević

Također provjerite

Ličko-senjska županija dodijelila sredstva udrugama za institucionalnu podršku i socijalne skrbi te udrugama proizašlim iz Domovinskog rata u ukupnoj vrijednosti od gotovo 96.000 eura

U prostorijama Ličko-senjske županije danas je održano svečano potpisivanje ugovora s udrugama s područja županije. …

X
Skip to content