Poljoprivrednici u Gospiću premalo vode brigu o kvaliteti tla

GOSPIĆ- U svrhu upoznavanja obiteljskih gospodarstava s nužnošću vođenja brige o tlu na temelju poznavanja značajki tla , njegovoj pogodnosti i potrebnim mjerama za popravak kvalitete i plodnosti tla,  Grad Gospić je u suradnji s  Agronomskim fakultetom zagrebačkog Sveučilišta inicirao i proveo istraživanja tla i načina gospodarenja poljoprivrednim zemljištem. Uzorci su tijekom prošle godine uzeti na 30-ak lokacija kod nekoliko poljoprivrednih obiteljskih proizvođača . Prof Stjepan Husnjak sa Zavoda za pedologiju Agronomskog fakulteta kaže da se ljudi bave poljoprivredom,a nitko na razmišlja i ne vodi brigu o tlu. Ovo je inicijalni projekt,a s njim bi se trebalo ukazati na postojeća ograničenja tla, ali i na mjere kojim bi se ograničenja mogla otkloniti,a sve u cilju razvoja poljoprivrede. „Svatko tko se dugoročno želi baviti poljoprivredom morao bi poznavati resurs tlo kako bi znao što na njemu uzgajati, kojim mjerama otkloniti ograničenja ako ih ima i tako doprinijeti sebi, poboljšanju resursa i boljoj ekonomskoj opravdanosti poljoprivredne proizvodnje“- kaže prof.Husnjak.

Ova istraživanja pokazala su da postoje određena ograničenja, no uz kvalitetnu brigu o tlu mjere otklanjanja ograničenja itekako bi pomogle. Prof. Milan Mesić, isto tako s Agronomskog fakulteta iz Zagreba,  smatra da su ova istraživanja dala itekako iskoristive rezultate. Zanimljivo je što su analize pokazale. Naime tla su plodna, no prof.Mesić upozorava da je dio tala jako kisel,ali i to se da otkloniti. „Za krumpir i raž nema problema i na jako kiselim tlima,a sa malom promjenom ph vrijednosti dobili bi se bolji rezultati u poljoprivredi. No postoji kultura, američka borovnica koja bi odlično išla na kiselim tlima, i ide“- kaže prof.Mesić koji savjetuje da ne treba biti previše radikalan u kontekstu zahvata i popravke tla već ih treba prilagoditi uvjetima koje postoje, tradiciji i kulturama koje se ovdje već i uzgajaju, te samo malo modificirati tla bez prevelikih zahvata. No puno veće pitanje postaje voda za navodnjavanje koja postoji,ali treba naravno poraditi na sustavu.

    I na kraju i jednog i drugog stručnjaka pitali smo ono što zanima i sve poljoprivrednike,a to je cijena i isplativost analize. Obojica se slažu da se ta ulaganja, i u samu analizu,a i u popravljanje tla  itekako isplate kada se vidi koliko će se prinosi povećati.

Milan Tomašević

Također provjerite

Zbog loših vremenskih uvjeta misa povodom svetoga Marka umjesto u Budaku bit će služena u crkvi u Ličkom Osiku

Blagdan je svetoga Marka. Iz župe svetoga Josipa Lički Osik, u čijem sastavu je i …

X
Skip to content