Predstavljen projekt STEAM Lika: Obrazovanjem do održivog razvoja

GOSPIĆ- Projekt STEAM Lika: Obrazovanjem do održivog razvoja predstavljen je u OŠ dr. Jure Turića gdje se u okviru projekta održala radionica za nastavnike i profesore o važnosti uvođenja terenske nastave u obrazovanje te je održana i tribina “Izazovi i perspektive suvremene terenske nastave”.

Dalibor Paar, član projekta STEAM Lika ispričao nam je  kako se zapravo radi o obrazovnom projektu, ali sa širim ciljevima. Ciljevi su da se razvijaju programi suvremenog obrazovanja u svrhu pružanja perspektive djeci, da steknu znanja i vještine za zanimanja 21. stoljeća koja bi mogla omogućiti opstanak uz ovom dijelu Hrvatske u smislu da se stvaraju nova radna mjesta, zanimanja i nove ideje.

–         „ U okviru ovog projekta  centralna aktivnost je osmisliti program terenske nastave na lokaciji Kruškovac-Zir. tu ćemo razviti tri programa terenske nastave namijenjena za osnovne škole, koje ćemo u praksi testirati s našim partnerom OŠ dr. Jure Turića iz Gospića. Tema koju obuhvaća taj program je kretanje, s tim da ovdje imamo kretanje u biološkom svijetu, kretanje vode i kretanje u okviru robotike, dakle suvremene STEAM teme. „

Razvoj obrazovnih programa u okviru ovog projekta će se direktno povezati s brojnim specifičnostima Like uz jačanje svijesti o održivom razvoju.

–         „ Ovaj projekt smo osmislili da ćemo raditi u suradnji s učiteljima na razinama razredne nastave, dakle niži razredi osnovne škole s jednim ciljem a to je, znači u EU se ustanovilo da djecu se treba od rane dobi izložiti i učiti ih i najaktualnije i suvremene, složenije teme kojima se danas bavi znanost i tehnologija. Mi želimo pokazati da se to može uvesti od prvog razreda osnovne škole. Međutim, sama lokacija i ti programi će biti primjenjivi na duže staze, i u višim razredima osnovne škole i u srednjoj školi pa čak i za fakultetsku nastavu.  “

Projekt provodi Udruga “ZIR – zajednica i razvoj” s partnerima OŠ dr. Jure Turića Gospić, Speleološkim društvom Velebit i Centrom za civilne inicijative a financiran je iz Švicarsko-hrvatskog partnerstva u iznosu od oko 300.000,00 kuna.

 Iva Talajić

Također provjerite

U Gospiću “Hodanjem do zdravlja”

Akciju “Hodanjem do zdravlja” prvi put organizirala je 2016.g dr. Mirjana Vrkljan Radošević, predsjednica Hrvatske …

X
Skip to content