Održana 8. Županijska sjednica

Zbog bolesti predsjednika Županijske skupštine Marijana Kustića, osim Aktualnog sata, izglasana je samo jedna točka planiranog dnevnog reda 8. Županijske sjednice. Zbog zakonskog roka koji je u petak, vijećnici su donijeli „Odluku o visini turističke pristojbe po osobi i noćenju i visini godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za općine i gradove na području Ličko-senjske županije za 2021. godinu“, a redovna sjednica nastavit će se sljedeću srijedu.

Tijekom aktualnoga sata pitanja za župana Darka Milinovića imala su tri vijećnika.

Prvo je postavio HSU-ov vijećnik Ivan Bižanović. Kazao je kako su umirovljenici jako zabrinuti stanjem u staračkim domovima, posebice zbog tragičnog događaja u Andrijaševcima, kada je život izgubilo šestero štićenika.
– U našoj županiji ima nekoliko domova, a mene zanima imaju li potrebna rješenja, uporabne dozvole, da li su prekapacitirani i kakve su kontrole? Kakva je situacija u našoj županiji i kakve informacije imate vi kao župan, upitao je.

– Ono što županija ima jest ingerencija nad privatnim domovima i ovim domom na županijskoj razini je utvrđivanje minimalnih tehničkih standarda prije nego se dom otvori. Nemamo mogućnost kontrole smještaja i provjere da li je dom prekapacitiran, odgovorio je župan.

Drugo pitanje za župana imao je HSS-ov vijećnik Zlatko Fumić. Zanimalo ga je što je sa sustavom Hitne medicinske pomoći u Brinju, a drugi dio pitanja odnosio se na županijske ceste, u koje, kako tvrdi, nije dvije godine uložena niti jedna kuna.

Župan Milinović objasnio je kako se zatražilo od upravnog vijeća Zavoda za hitnu medicinu da se uspostavi dodatni tim Hitne medicinske pomoći.

– Trebamo kroz lobiranje probati da se uspostavi punkt Hitne medicinske pomoći u Brinju, a  do tada smo našli kompromisno rješenje da uspostavimo dodatan tim T2 koji će biti pripravan posebno za Brinje, kazao je. Odgovarajući na drugi dio pitanja kazao je da mora „podsjetiti sve da po prvi puta u proračunu imamo oko milijun kuna za gradove i općine. Mi smo sada u izradi određenih kriterija i jedan će biti da pomognemo općinama koje imaju malu fiskalnu mogućnost da bi napravili ono što građani očekuju“.

Posljednje pitanje postavio je HSP-ov vijećnik Berislav Kostelac, kojega kao djelatnika u školstvu muči što županija može napraviti po pitanju reforme školstva, odnosno stipendiranja deficitarnih zanimanja.

Župan je istaknuo da niti on nije u potpunosti zadovoljan reformom školstva.
– Što se tiče deficitarnih zanimanja, županija vodi brigu. Obrtnička komora došla je prošle godine s idejom da povećamo sredstva za deficitarna zanimanja i mi smo ove godine za 50 posto povećali te potpisali ugovor za sufinanciranjem deficitarnih obrtničkih zanimanja u Ličko – senjskoj županiji. Uspostavili smo novi odjel srednje medicinske škole, odjel za obrazovanje medicinskih sestara kojih kronično nedostaje i u Ličko – senjskoj županiji i u Hrvatskoj, zaključio je Milinović.

Iva Vidović Pocrnić

Također provjerite

U Cerovačkim špiljama Uskrsni špiljotrag

Javna ustanova Park prirode Velebit i ove godine organizira Uskrsni špiljotrag u Cerovačkim špiljama. Događanje …

X
Skip to content