U SAMOSTALNOJ NARODNOJ KNJIŽNICI GOSPIĆ PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA „STO GODINA UČITELJSKOG OBRAZOVANJA U GOSPIĆU“

GOSPIĆ – U organizaciji Sveučilišta u Zadru i Odjela za nastavničke studije u Gospiću, u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić upriličeno je predstavljanje monografije „Sto godina učiteljskog obrazovanja u Gospiću“. Jedna od urednica monografije, izvanredna profesorica Odjela za nastavničke studije u Gospiću, doktorica znanosti Vesna Grahovac Pražić istaknula je kako ova monografija daje prikaz i s obzirom na teške povijesne prilike u našoj sredini i presjecanje različitih društvenih zbivanja puno toga je izgubljeno, pa je bila potrebna rekonstrukcija:
– Ova monografija ima pregled povijesti i suvremeni dio koji govori o Odjelu, a u tome su zapravo traženi izvori i dodana su sjećanja ( koliko su se mogla naći) ljudi, profesora i studenata koji govore o životu i školovanju.
Monografija je nastala povodom obilježavanja 100. obljetnice obrazovanja učitelja u Gospiću. Naime 1919. godine s radom je u Gospiću počela državna učiteljska škola za mušku i žensku mladež i tad je obrazovanje učitelja bilo četverogodišnje. Doktorica znanosti i urednica monografije, profesorica Sanja Vrcić Mataija naglasila je da se nada kako će ova stogodišnja tradicija ući u novu eru obrazovanja učitelja u našem gradu i u narednih stotinu godina. O knjizi je govorila i jedna od recenzentica Štefka Batinić:
– Knjiga dolazi u pravo vrijeme, u pravoj godini velikih obljetnica povijesti obrazovanja hrvatskog učiteljstva između kojih je i sto godina obrazovanja učitelja u Gospiću. Mogu reći da su autorice napravile jednu sjajnu knjigu, jednu sjajnu monografiju koja je više nego li povijest lokalnog školstva. Ona je itekako važna za povijest nacionalnog školstva i za sve one koji će pisati povijest školstva i obrazovanja učitelja u Hrvatskoj.

Predstavljanju monografije nazočili su gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević i župan Ličko – senjski Darko Milinović.

Petar Tomljenović

Također provjerite

TATJANA ŠAVORIĆ STIŽE U PERUŠIĆKU KNJIŽNICU

Noć knjige u Narodnoj knjižnici Općine Perušić obilježit će predstavljanje knjige Tatjane Šavorić, Moja planina. …

X
Skip to content