U KIC-u GOSPIĆ ODRŽANA JAVNA PREZENTACIJA ZA GRAĐANE GRADA GOSPIĆA „ISTINE I LAŽI O PRIREZU POREZA NA DOHODAK

GOSPIĆ – U dvorani KIC-a Gospić održana je javna tribina za sve zainteresirane građane grada Gospića pod nazivom „Istine i laži o prirezu poreza na dohodak“ koju su organizirali gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima. Prisutne je na samom početku pozdravila pročelnica Upravnog odjela za samoupravu i upravu Ivana Kaleb Asić istaknuvši kako je Gradsko vijeće Grada Gospića  na posljednjoj sjednici održanoj 22. studenoga ove godine usvojilo Odluku o ukidanju prireza porezu na dohodak, a iz prireza porezu na dohodak u gradu Gospiću financiraju se mnogi programi. Stoga se kroz ovu javnu prezentaciju, kaže Kaleb Asić, željelo reći što je to što se financira iz poreza prireza na dohodak, što bi se dogodilo u slučaju ukidanja toga prireza, te što bi građani eventualno mogli dobiti ovakvom odlukom.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša kroz pripremljenu prezentaciju detaljno je obrazložila između ostaloga kako za grad Gospić i njegov proračun smanjenje prihoda od prireza porezu na dohodak znači gubitak od 3,5 milijuna kuna:

  • Što mi s tim gubimo? Gubimo kulturno – zabavne sadržaje, predstave radionice, koncerte i izložbe. Također, gubimo programe Udruga na području grada Gospića koje su jako aktivne, a za njihove programe koji čine bit jednog grada izdvaja se sveukupno 2 milijuna i 800 tisuća kuna. Ostajemo i bez davanja socijalno ugroženim građanima, bez božićnica umirovljenicima i nezaposlenima, plaće zaposlenika u udrugama, besplatnog školskog pribora za učenike osnovnih škola, koje je predložio gradonačelnik za 2020. godinu, ostaje se bez dijela rashoda za vrtić kojeg roditelji plaćaju po dohodovnom cenzusu, gradskog udjela u realizaciji EU projekata grada, dijela rashoda za JVP Gospić, Crveni križ i HGSS, te produženog boravka za učenike.

Gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević kazao je kako je problem jedino i isključivo u županu Darku Milinoviću koji želi preko svojih vijećnika i vijećnika HDZ-a otežati funkcioniranje gradu Gospiću, jer zna da u ovom trenutku nema minimalne šanse doći na vlast, osvojiti vijeće i postati gradonačelnik:

  • Nered može praviti sve dok ne odemo na izbore i ne riješimo taj status koji je u ovom trenutku nepovoljan za nas, jer imamo omjer u gradskom vijeću 8:8 i dakako da ne možemo sve odluke donesti onakvim tempom kojim bi trebali donositi. – kazao je Starčević, te dodao kako je i on za ukidanje prireza, ali ne u ovom trenutku, dok se ne odrade određeni projekti koji su planirani u 2020. godini.

Predsjednica Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“, Željka Šikić pozdravlja potez Grada i održavanje ove javne prezentacije, te kaže kako su posljedice ove odluke ukoliko se ne povuče, ukidanje programa koje grad financira za razne udruge, a jedna od njih je i udruga „Pčelice“:

  • Ukoliko se to dogodi, mi ćemo vjerojatno prestati sa provedbom svih naših programa, jer upravo preko projekata Grada, javnih potreba mi smo imali siguran izvor financiranja i mogli smo računati da ćemo moći neke programe kontinuirano provoditi. To je nama jedini sigurni prihod za projekte.

Također, Šikić je dodala kako je ovdje riječ o 26 obitelji i to nisu samo djeca, već i mladi ljudi u dobnom rasponu od 2 godine do 27 godina, a tu se radi i o troje zaposlenih osoba s invaliditetom na što su jako ponosni:

  • Mislim da bi bilo šteta i za grad i za građane, pogotovo za naše korisnike da rad naše udruge prestane, jer ne znam doista što će onda biti od ovog grada.

Petar Tomljenović

Također provjerite

Održana predstava za djecu “Zvonce traži sreću”

Studentice treće godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću izvele su jučer lutkarsku predstavu Zvonce …

X
Skip to content