OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „SVECI KROZ GODINU“

GOSPIĆ- U prostoru Pučkog otvorenog učilišta „Dr. Ante Starčević“ Gospić, jučer je otvorena izložba fotografija sakralne baštine s oltara crkava i kapela na Velebitu i Gospićko – senjskoj biskupiji. Posebnom ljubavi prema planinarenju, kao i fotografiranju autorica fotografija, profesorica Ana Lemić ovom izložbom predstavila je brojnim nazočnim građanima tek manji dio svoje arhive, građene aktivnim planinarskim pohodima i interesima. Ovom izložbom predstavljeni su sveci koji se nalaze na oltarima crkava i kapelica na Velebitu i Gospićko – senjskoj biskupiji, čineći kalendar kroz liturgijsku godinu s naznakom blagdana ili svetca koji se slave u pojedine dane.

„Tema izložbe je Sveci kroz godinu sa oltara kapela i crkava iz Gospićko- senjske biskupije i sa Velebita a povod je sasvim slučajan.  U razgovoru sa djelatnicima Pučkog učilišta spomenula sam, jer svi znaju da sam ja planinar već godinama i da imam veliku arhivu fotografija da priredimo neku izložbu. Kako je sada vrijeme adventa, meni je palo na pamet, jer imam jako puno fotografija, preko 2 000, na ovu temu – sakralne baštine na Velebitu i u Gospićko – senjskoj biskupiji. Trebalo je smisliti kojim redoslijedom prezentirati i posložiti. Dobila sam ideju da to bude sveci kroz godinu, počnemo sa siječnjem i to sa onim svetcem koji imaju oltare u nekoj crkvi ili kapeli na području koje sam spomenula.“

Zanimljiva činjenica koju nam je profesorica Lemić otkrila, ne samo da su sveci važni u čovjekovom životu kao zaštitnici, nego i u svakodnevnom životu. Tako se primjerice vrijeme prognoziralo svecima. Govorilo se primjerice: „Sveta Kata, snijeg na vrata“, „Sveti Luka, snijegom tuka“, „Sveti Martin, puška na klin“….

Nazočnima se, uvodnim govorom obratio biskup u miru mons. dr. Mile Bogović te prof. Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice hrvatske i sama autorica prof. Ana Lemić, dok je izložbu otvorio gradonačelnik grada Gospića, Karlo Starčević. Izložbu možete posjetiti u holu Pučkog otvorenog učilišta ovaj mjesec u radno vrijeme učilišta.

Tamara Ban

Također provjerite

Župan Petry sa suradnicima posjetio općinu Donji Lapac

Jučer je u prostorijama Općine Donji Lapac upriličen radni sastanak na kojem su uz domaćine, …

X
Skip to content