Župan Darko Milinović sazvao ravnatelje i članove Školskih odbora škola kojima je županija osnivač te ih poziva na prekid štrajka

GOSPIĆ- Župan Darko Milinović sazvao je na sastanak u KIC Gospić  ravnatelje škola kojima je županija osnivač, kao i predstavnike školskih odbora po tim školama kako bi razgovarali o situaciji oko aktualnog štrajka. On je mišljenja da totalna obustava rada, odnosno štrajk ne ide ka rješenju. „Ako bude nadoknade nastave to će županiju koštati preko pola milijuna kuna. Apelirao sam i na ravnatelje i na sindikalne povjerenike da pokušaju naći zajednički jezik u županiji i da se nastava počme odvijati“- kaže Milinović. .

Zanimljivo, ovoga puta Milinović podržava prijedlog vlade, kaže ne bi želio da dođe do radne obaveze, volio bi da se škola, odnosno nastava u školama u kojima je županija osnivač redovno odvija. Zanimljivo, iako je župan zatražio od sindikalista da učitelji počnu raditi, na ovome sastanku nije ih bilo previše jer nisu bili ni pozvani. I oni  prisutni sindikalisti bili su pozvani kao članovi školskih odbora a ne kao sindikalni povjerenici u školama u štrajku. Bio je Mirko Sanković koji je  županijski predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja u osnovnim školama. On kaže da za djelatnike u obrazovanju županovi prijedlozi ne dolaze u obzir. „Župan je očito na strani Vlade pokušavajući štrajk odgodili ili prekinuti. Mi smo, nadam se, pri kraju rješenja naših problema. Veliku podršku imamo i od roditelja i od građana“- kaže Sanković koji smatra da je ovaj sastanak bio sazvan kako bi se ljude nagovorilo da odustanu od svojih ciljeva. „Prekasno je za to i ovaj sastanak nije polučio nikakve rezultate“-. Ističe Sanković.

Sanković otkriva da entuzijazam među štrajkašima ne splašnjava, da je odaziv na štrajk odličan, odnosno da su ljudi još odlučniji u ostvarivanju ciljeva. Podršku roditelja Sanković vidi i u činjenici što učenici ne dolaze u školu

S druge strane Župan ravnatelje smatra poslodavcima koji bi zajedno sa sindikalistima trebali omogućiti djeci ustavno pravo na učenje. Svjestan je župan i da učitelji imaju pravo na traženje boljih uvjeta života, podržava njihova traženja, ipak traži od njih da prestanu sa štrajkom,ali nije zagovornik uvođenja radne obaveze. Zanimljivo, ličko-senjski župan je za sada jedini župan koji je napravio ovakav potez jer smatra da je to uloga župana. Planira Milinović uskoro, najvjerojatnije sljedeći tjedan,  održati sastanak i s predstavnicima sindikata na županijskoj razini, s ravnateljima škola kojima je županija osnivač razgovarao je sinoć nakon što je dao izjave medijima.  Ističe da je mogućnost župana skučena i da je sve na vladi koja je pokazala svjetlo koje sutra može donijeti bolje u prosvjeti.

 

Milan Tomašević

Također provjerite

U KONCERTNOJ DVORANI VATROSLAVA LISINSKOG KONCERT POD NAZIVOM “LIKO MOJA TAMBURICE STARA”

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 21. travnja s početkom u 19 sati pod pokroviteljstvom Grada …

X
Skip to content