Slavna 9. gardijska brigada Hrvatske vojske slavi 27.obljetnicu osnutka

GOSPIĆ- Slavna brigada Hrvatske vojske, 9.gardijska brigada slavi danas svoj dan, 27 godina od ustrojavanja.  Brigada je ustrojena 1.studenoga 1992.godine, tada pod imenom 6.gardijska brigada. Prvu borbenu akciju imala je u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica već u siječnju sljedeće godine. U lipnju 1993.godine preimenovana je u 9.gardijsku motoriziranu brigadu. Brigada je sudjelovala u brojnim bitkama domovinskog rata, kruna njihovog ratnog puta je operacija Oluja. Nakon Domovinskog rata brigada intenzivno radi na preustroju postrojbi iz ratnog u mirnodopski. Ugašena je 30.lipnja 2003.godine. Danas njezinu tradiciju i duh pobjednika i ratnika čuva i njeguje motorizirana bojna vukovi gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske. Tom postrojbom zapovijeda   general Tihomir Kundid  koji današnju brigadu vidi apsolutno spremnom za uspješne i učinkovite odgovore na sve zadaće koje proizlaze iz njene misije.

     Udrugu ratnih veterana brigade  vodi Antonio Šebalj. On nam danas kaže da se miješaju emocije ponosa zbog 27 herojskih godina  slavne brigade i 5,000 ljudi koji su prošli kroz nju, ali i tuge zbog 56 suboraca koji su dali svoje živote. Tijekom svečanog postrojavanja današnjih članova Vukova Šebalj je održao upečatljiv govor iz kojega je jasno vidljiva tuga branitelja zbog toga što današnja Hrvatska i ne izgleda baš onako kako su oni zamišljali kada se u krvi stvarala Hrvatska. Ipak, kaže dok gleda današnje mlade vojnike postrojene u čast slavnih Vukova vjeruje da za ovu napaćenu zemlju ima nade iako brojni mladi, pa čak i nekadašnji Vukovi odlaze iz Domovine „ Krvavom borbom stvorenu Domovinu dali smo na upravljanje neodgovornim političkim elitama koje su nas dovele u situaciju da imamo duboko podijeljenu zemlju utonulu u apatiju, zemlju koju napuštaju mladi i školovani ljudi, zemlju u kojoj se pljuje po onima koji su živote stavili na raspolaganje toj zemlji,a veličaju se oni koji su je palili i uništavali, zemlju u kojoj pojedinci sjede u vrhu vlasti i uživaju blagodati tih pozicija, a u isto vrijeme pljuju i vrijeđaju istu tu zemlju. Živimo u zemlji u kojoj se i dalje prepiremo oko ustaša i partizana, a ne govorimo o ljudima poput Baje Čanića,  Damira Tomljanovića Gavrana i Blage Zadre“- oštro je poručio Šebalj.

   Obilježavanje 27 godina Vukova svojom nazočnošću uveličali su pripadnici brigade, predstavnici brojnih udruga proizišlih iz domovinskog rata, kolege iz ostalih slavnih gardijskih brigada, predstavnici lokalne vlasti, gradonačelnik Karlo Starčević i župan Darko Milinović, izaslanici nacionalne vlasti Ante Deur i Ivan Vukić. U spomen na 56 poginulih Vukova položeni su vijenci i zapaljene svijeće, otvorena je i spomen soba u krugu vojarne koja danas i nosi ime po ovoj brigadi.

Milan Tomašević

Također provjerite

Zbog loših vremenskih uvjeta misa povodom svetoga Marka umjesto u Budaku bit će služena u crkvi u Ličkom Osiku

Blagdan je svetoga Marka. Iz župe svetoga Josipa Lički Osik, u čijem sastavu je i …

X
Skip to content