Policija poziva na oprez zbog Martinja,lošeg vremena i skorih blagdana

Pred nama je Martinje, ali i vrijeme  slavlja povodom  božićnih i novogodišnjih radosti pa  policija poziva na oprez u prometu! Maksimalan broj policijskih snaga je na cestama u preventivno-represivnim akcijama

Prema statističkim pokazateljima u deset mjeseci ove  godine u prometnim nesrećama smrtno su stradale 242 osobe, od kojih su 124 osobe ili 51,2% poginule u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda. Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama koje se događaju vikendom su: upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć). Ovome  dodatno doprinose i prometno nepovoljni vremenski uvjeti odnosno promjenjive vremenske prilike s kišnim razdobljima.
U takvim okolnostima, kolnik postaje mokar, klizav i hladniji prilikom čega je i prianjanje pneumatika na podlogu otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom.
Stoga je, prije vožnje u takvim uvjetima, potrebno dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite.

PULS/ Milan Tomašević

Također provjerite

HKUD “Široka Kula” ove godine predstavljaju našu županiju na 54. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu

Članovi HKUD-a “Široka Kula” ove su godine izabrani da predstavljaju našu županiju na najprestižnijoj i …