Gospićanima ukinut prirez. Prijeti pad proračuna?

Anela Serdar-Pašalić, u ime kluba zastupnika HDZ-a, predložila je na Gradskom vijeću Grada Gospića dopunu dnevnog reda s dvjema točkama – ukidanju prireza poreza na dohodak od 10 posto svima s plaćama i mirovinama iznad 5000 kuna koji taj prirez i plaćaju te ukidanje 3 posto poreza na potrošnju koji u gradski proračun uplaćuju ugostitelji, trgovci..

– Poreznom reformom Vlade Zorana Milanovića iz 2012. LSŽ je oštećena za oko 70 milijuna kuna, a Gospić za oko 10 milijuna kuna. U pet godina županija je ostala bez 200, a Gospić bez 50 milijuna. Zbog takvih financijskih aspekata moralo se pribjeći mjeri nepopularnog uvođenja prireza od 10 posto. Vidljivo je da je u 2017. oprihodovano 13,6 milijuna, a 2018. 15,7 milijuna kuna dakle ukupno više od 2,1 milijuna kuna dok je poreza na dohodak uprihodovano 2,5 mil kuna. Poreznom reformom aktualne Vlade kroz fiskalno izravnavanje Gospić je uprihodovao 9,8 milijuna kuna što je više za 4,9 milijuna kuna. Mišljenja smo da su se stekli uvjeti za ukidanje prireza poreza, a prihvaćanje ove mjere  donijeti će povećanje mirovina i plaća za oko 5000 građana Gospića koji su do sada plaćali porez, kazala je.

Tome su prigovorili gradonačelnik Karlo Starčević i njegova zamjenica Kristina Prša.

Kristina Prša ih je upitala znaju li što će to značiti za proračun 2020. godine.

– Spominjete povećanje, a ne spominjete da smo kroz tzv. fazing out ostali bez više od 4 milijuna kuna. Nema tu nikakvog povećanja, ostalo je isto kao i prije. Niste napravili analizu što će to značiti za proračun grada 2020. godine. Prijedlog proračuna dobili ste na vrijeme, 15.11., i vjerujem da ste vidjeli koliko je prihoda planirano od poreza na dohodak koji se razdvajaju u razne podskupine. Iz tog poreza financiraju se svi nenamjenski rashodi, a to se odnosi na financiranje raznih udruga, stipendije, donacije, socijalno osjetljive, na plaće, na udio Grada Gospića u sufinanciranju raznih projekata, a trenutno smo u provedbi velikog broja projekata.

Reagirao je i gradonačelnik koji tvrdi da je ovo odigrano pod palicom župana Darka Milinovića.

– Čudi me kako nije bio ni muk kad se uvodio prirez, to su bila oko 2 milijuna, ako danas pogledamo da se nitko brinuo nije da Gospić uđe u brdsko-planinski prostor, to smo mi tek uveli 1.1. ove godine teškom mukom. Nama su uskraćeni novci Vlade RH, Gospić je i danas u 6. stupnju razvijenosti i mi svim silama pokušavamo to smanjiti na 3. stupanj. Imamo 40 milijuna investicija u 2020. godini iz raznih fondova koji se sufinanciraju između 15 i 60 posto. Bio sam prvi koji je kritizirao uvođenje prireza i obećao da ćemo čim se pruži mogućnost ukinuti prirez, poručio je na vijeću.

Donošenjem ovih odluka na Gradskom vijeću, proračun za sljedeću godinu bit će umanjen za oko 2,5 milijuna kuna što znači da proračun koji je gradonačelnik već predložio, a ne može ga povući, trenutno u teoriji pada, pa pada i vlast u Gospiću. Jedino ako Klub HDZ-a na sljedećem vijeću, kada bude izglasavanje proračuna, ponudi amandmane na proračun u kojima će i navesti kome će se tu „uzeti“ proračunski novac, moglo se zaključiti nakon vijeća.

Gradonačelnik je na kraju dao izjavu za medije u kojoj je za ovu situaciju okrivio župana Milinovića.

– Oni prirez žele ukinuti populistički. Po Zakonu na dohodak RH, odbijanje poreza na dohodak, odbijanje svih opterećenja, naši građani koji imaju prosječnu plaću oko 5000 kuna, oni plaćaju oko 70, 80 kuna prireza po građaninu. Ovo je populizam koji je inicirao gospodin Darko Milinović u birtiji sa svojim prijateljima samo kako bi napakostio razvoju grada jer mi ove godine imamo projekata u vrijednost većoj pod 40 milijuna kuna i pitanje je kako ćemo ih sada provesti. Razvoj Grada Gospića od ovog trenutka je stopiran radi jedne populističke odluke koja se događa u birtiji, a ne u ovoj časnoj vijećnici.  Meni je doista čudno da se oni nisu udostojili staviti amandman na proračun, a ja sam im govorio da proračun nije sveta krava. Bit će onakav kakav mi predložimo, a oni zajedno s nama izglasuju u interesu Grada Gospića. Imamo i porez na potrošnju, on je u visini 3 posto od prometa i to je par sto tisuća kuna gdje ni jedan potrošač koji dolazi u birtiju ili restoran neće biti rasterećen za tih 3 posto. To je čista utopija koja se jučer i danas dogodila u birtiji gdje je dr. Milinović sazivao ugostitelje da im obrazloži kako će on njih rasteretiti za 100 kuna i to poglavito one koji imaju 10. milijuna kuna prihoda. To su igre za populiste. Mi sad trebamo pripreme za zimsku službu, a ne za populizam,zaključio je Starčević.Podsjetimo, vecinu u Gradskom vijecu nema gradonacelnik vec HDZ s partnerima

Iva Vidović Pocrnić

Također provjerite

U Cerovačkim špiljama Uskrsni špiljotrag

Javna ustanova Park prirode Velebit i ove godine organizira Uskrsni špiljotrag u Cerovačkim špiljama. Događanje …

X
Skip to content