U GOSPIĆU PREDSTAVLJEN NOVI PREVENTIVNI PROGRAM MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA „LILY“

GOSPIĆ – Policijska uprava ličko – senjska ove godine obilježavanje Dana policije i njezinog zaštitnika Svetog Mihovila posvećuje borbi protiv nasilja nad ženama. Tom prigodom, danas se na gospićkom Trgu Stjepana Radića prezentirao novi preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova naziva „Lily“, te obilježio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, kojega je u spomen na tri ubijene žene Hrvatski sabor proglasio 2004. godine. Načelnik Policijske uprave ličko – senjske Josip Biljan kazao je kako je proteklih godina policija zajedno s relevantnim službama učinila mnogo na suzbijanju nasilja nad ženama.

U našoj županiji je situacija takva da je broj prekršajnih prijava za nasilje u obitelji u opadanju, a isto tako i broj kaznenih prijava iako je na nivou Republike Hrvatske broj prekršajnih prijava opada, ali raste broj kaznenih prijava zato što je stvoren takav zakonski okvir, gdje su sva ta djela prepoznata kao kaznena djela . – dodao je Biljan.

Ličko – senjska županija nalazi se među šest županija, koje nemaju sigurnu kuću za zlostavljane osobe. No, i tu će biti promjena, kaže župan ličko – senjski Darko Milinović, do kraja ove godine.

To ne služi na čast svim mojim prethodnicima, moram vrlo jasno reći. Županija je ove godine izdvojila 100.000,00 kn i do Nove godine ćemo imati možda ne u pravnom smislu sigurnu kuću, jer su tu uvjeti koje uistinu treba u potpunosti zadovoljiti, ali hoćemo sigurno sklonište za žrtve obiteljskog nasilja . – pojašnjava Milinović.

U Gradu Gospiću jako su zadovoljni što su jedan od partnera Ministarstva unutarnjih poslova na preventivnom programu sprječavanja nasilja nad ženama „Lily“, ističe zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša.

U Gospiću želimo poslati jasnu sliku da, ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u Gospiću imamo nultu stopu tolerancije na nasilje nad ženama. Želimo poslati jasnu poruku, nikakav oblik nasilja ne smije se tolerirati i ne toleriramo ga ! – naglasila je Prša.

Ovaj projekt predstavljen je i kroz glazbeno scenske nastupe, a građani i gosti mogli su razgledati izložbu policijske tehnike i opreme kao i edukativne postave policije, Grada Gospića, Županije ličko – senjske, Centra za socijalnu skrb – Područnog ureda Gospić, Ženske grupe „Korak“ iz Karlovca, te Županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama.

Petar Tomljenović

 

Također provjerite

U Gospiću “Hodanjem do zdravlja”

Akciju “Hodanjem do zdravlja” prvi put organizirala je 2016.g dr. Mirjana Vrkljan Radošević, predsjednica Hrvatske …

X
Skip to content