SVEČANO OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA VOJNO – REDARSTVENE OPERACIJE „MEDAČKI DŽEP“ U GOSPIĆU

GOSPIĆ – U organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ličko – senjske županije, Grada Gospića, te Koordinacije Udruga hrvatskih branitelja Ličko – senjske županije u Gospiću, gradu heroju danas je svečano obilježena 26. obljetnica vojno – redarstvene operacije „Medački džep“. Ova operacija započela je na današnji dan u rano jutro 1993. godine granatiranjem neprijateljskih položaja u području Divosela, Čitluka, Počitelja te brojnih zaseoka iz kojih je Gospić s okolicom svakodnevno napadan i razaran srpskim topništvom. Svečanost obilježavanja započela je budnicom ulicama Grada Gospića nakon čega je u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije služena Sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Brojna izaslanstva i Udruge proistekle iz Domovinskog rata, župan ličko – senjski Darko Milinović i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu Alojzija Stepinca uz riječi molitve koje je uputio gospićko – senjski biskup monsinjor Zdenko Križić. Nakon mimohoda postrojbi hrvatske vojske ulicama Gospića do Trga Stjepana Radića, prisutnima se obratio jedan od sudionika vojno – redarstvene operacije Medački džep, pomoćnik zapovjednika Specijalne jedinice „Krpelj“ Policijske uprave Vukovarsko – srijemske Stevo Culej podijelivši svoja sjećanja sa prisutnima uz nadu kako će svi oni za koje je stvarana Hrvatska, znati je poštivati, cijeniti i voljeti kao vojnik na Visočici u mrkloj noći. Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je:
– Dragi prijatelji, budimo ponosni što pripadamo generaciji koja je imala tu prigodu ne čelu s našim prvim hrvatskim predsjednikom ostvariti taj tisućljetni san našega nacionalnog bića. Budimo spremni na izazove koje donosi svaki novi dan, ali vas pozivam da s optimizmom i hrabro kao što smo to činili u Domovinskom ratu koračamo u budućnost stvarajući Domovinu baš onakvom kakvu smo željeli kada smo krenuli u obranu drage naše Domovine.
Također, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, državni tajnik Darko Nekić kazao je u svom obraćanju kako se moraju čuvati i obilježavati stečevine Domovinskoga rata upravo zbog onih koji nisu htjeli slobodnu Hrvatsku, koji nisu htjeli da u slobodnoj Hrvatskoj obilježavamo ove veličanstvene operacije hrvatske vojske. Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Ante Deur dodao je kako iz svih nas izlaze emocije i ljubav prisjećajući se tih ratnih dana i nikada se ne smije zaboraviti ona istinska snaga koja je kroz povijest nosila hrvatski narod. Župan Ličko senjske Županije Darko Milinović rekao je da je svatko tko drži do Hrvatske danas u Gospiću i tko drži do ovih 26 godina sa ponosom:
– S tugom se sjećamo poginulih branitelja, a s ponosom se sjećamo svega onoga što smo napravili za vrijeme te vojno – redarstvene operacije „Medački džep“.
Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je obilježavanje 26. obljetnice vojno redarstvene operacije „Medački džep“ podignuto na državnu razinu, smatrajući kako su ipak danas u Gospiću trebali biti ljudi iz državnog vrha:
– Jer, Medački džep je temelj svih hrvatskih pobjeda u Domovinskom ratu. Prema tome, ne može i ne smije biti zanemarivo, ne može biti niti jedan prioritet ispred ovoga. – naglasio je Starčević.
Prigodno su položeni vijenci i zapaljenje svijeće i u Vojarni 9 GBR „Vukovi“, te kod spomen – obilježja „Velebitskim junacima“ u Rizvanuši, dok je na Trgu Stjepana Radića za sve posjetitelje izložen dio taktičko – tehničkog zbora naoružanja i opreme.

Petar Tomljenović

 

Također provjerite

U POU “dr. Ante Starčević” predstava “A odakle ste vi gospođo”

„A odakle ste vi gospođo“ naziv je predstave koja će se prikazati u  Pučkom otvorenom …

X
Skip to content