Razgovor s načelnikom Turićem za Dan Općine Perušić: Investicije vrijedne 10 milijuna kuna

Dan je Općine Perušić i blagdan Uzvišenja svetoga Križa, zaštitnika ove ličke općine, koju već 16 godina vodi načelnik Ivica Turić s kojim smo razgovarali o mnogim vrijednim projektima i budućnosti općine. Mnogi projekti realizirani su tijekom proteklih godina, poput naselja Kunjača i logističko-distributivnog centra Lidl u poslovnoj zoni, no zasigurno treba spomenuti mnoge nove, većinom infrastrukturne projekte koji su započeli, čekaju odobrenje ili će tek biti aplicirani.

S načelnikom Turićem razgovarali smo u emisiju „Aktualno“ Radio Gospića gdje nam je spomenuo neke od desetak projekata općine vrijednih oko 100 milijuna kuna.

Obnova mrtvačnice, Doma Kulture, stare Ekonomske, škole…

Započeli su radovi na novoj mrtvačnici, stara je srušena, a završetak se očekuje na proljeće. Općina u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja ulaže 1,6 milijuna kuna, a nakon toga slijedi proširenje groblja za dodatnih 120 ukopnih mjesta, 45 vanjskih ladica za ukop, stotinjak urni, rasvjeta, hortikultura, klupe, cesta i fontana vrijednosti oko 2 milijuna kuna.

Kako je naglasio načelnik Turić, perušićki Dom kulture oduvijek je bio mjesto okupljanja, dobre zabave, kino dvorana nešto je što pamte starije generacije i sve to bi se trebalo vratiti u taj prostor njegovom obnovom i rekonstrukcijom. Bit će tu nova kinodvorana, mala konferencijska dvorana, uredi za potrebe raznih udruga, a moći će se unajmiti za potrebe svadbe, krštenja i drugih javnih događanja. Akt o gradnji je ishodovan, a aplicirat će se preko EU fondova za vrijednost od oko 4,5 milijuna kuna.

Isti iznos trebao bi se utrošiti za izgradnju novog Vatrogasnog doma koji će sadržavati galeriju, urede, malu konferencijsku salu, prostorije za rekreaciju i sobe za potrebe drugih žurnih službi. Perušićka placa također dobiva novo ruho s devet otvorenih štandova, sanitarnim čvorovima, mesnicom, ribarnicom i mliječnim proizvodima vrijednosti oko 2,7 milijuna kuna.

Za one najmlađe već se krenulo u proširenje vrtića kako bi se mogla upisati sva djeca koja zadovoljavaju uvjete, završetak radova vrijednih 320 tisuća kuna očekuje se krajem godine, a za isti iznos uredit će se i park za djecu u centru mjesta s novim spravama i manjim rekonstrukcijama.

Nova zgrada NK Perušić i školska dvorana

Nešto i za zaljubljenike u sport. Naime, iako je načelnik izrazio žaljenje što danas nema tko igrati u seniorskoj nogometnoj ekipi NK Perušić, sve nade položene su u mlade dječake i djevojčice, stoga se ide u rušenje stare i izgradnju nove zgrade pokraj igrališta te izgradnju tribine sa 100 sjedećih mjesta i parkirališta vrijednosti oko 2,2, milijuna. Projekt škole, županije te općine jest da se sagradi nova školska sportska dvorana, multifunkcionalna, sa 600 sjedećih mjesta. Apliciralo bi se prema EU fondovima, a vrijednost je oko 15 milijuna kuna.

Energetska obnova škole još je jedan u nizu projekata za perušićku djecu i njihove učiteljice i učitelje. Partnerstvo škole, općine i županije te sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša rezultirat će novim krovištem, fasadom, prozorima i rasvjetom u Osnovnoj školi Perušić. Ispred škole stoji derutna nekadašnja Ekonomska škola koja će zasjati u novom ruhu. Oko 25 milijuna kuna općina i partneri uložit će u izgradnju zgrade s 28 stanova.

Hvala svima

Turić je želio istaknuti „Tursku kulu“ kao jedan vrijedan turistički projekt. Naime, već godinama traje njezina obnova u skladu s odredbama Ministarstva kulture te bi trebala dobiti stožasti krov, dva kata s vidikovcem na vrhu. Pohvalio je sve svoje suradnike, zahvalio im na odličnom radu, a posebno vodičima, zaposlenicima i ravnateljici Pećinskog parka „Grabovača“. – Moram im reći jedno veliko hvala na poslu koji rade.

Ide li brana?

Neizostavna tema bila je brana u Kosinju. Rad se na izgradnji pristupnih cesta, za mjesec dana započinje izgradnja 8,5 kilometara ceste Studenci –Sklope, gradit će se cesta Gornji Kosinj – Bakovac kao i tunel dug 5,5 kilometara, a iznosi su višemilijunski. Ipak, načelnik naglašava „meni nitko nikada nije rekao da brana sigurno ide, ali mi radimo sve kao da ide sutra“. Dodaje da je pri kraju izmjera Kosinja od ukupno 12,5 milijuna kvadrata koju obavlja investitor HEP.

Za kraj objašnjava kako općinu očekuje još oko 65 milijuna kuna privatnih investicija te 200 milijuna kuna interesa javnih poduzeća no o tome će se više znati u budućnosti. A kada smo kod budućnosti, upitali smo ga kakvi su njegovi planovi s obzirom na to da je načelnik 16 godina, mandat istječe 2021. godine što znači da će doživjeti punoljetnost na mjestu načelnika.

Kraj političke karijere

Neće se više kandidirati, za njega politička karijera završava.

– Došao sam na tri mjeseca, pa na šest pa na kraju ostao 16 godina. Tu je kraj moje priče političke, zaključio je Turić.

Iva Vidović Pocrnić

Također provjerite

Zbog loših vremenskih uvjeta misa povodom svetoga Marka umjesto u Budaku bit će služena u crkvi u Ličkom Osiku

Blagdan je svetoga Marka. Iz župe svetoga Josipa Lički Osik, u čijem sastavu je i …

X
Skip to content