Puno djece, nedovoljno mjesta, kreće proširenje vrtića

Slijedom teksta objavljenog na web stranici Radio Gospića 21. kolovoza naslova „Uskoro povećanje kapaciteta dječjeg vrtića“ gdje su navedene informacije dobivene od ravnateljice vrtića, u javnosti je pogrešno shvaćeno da Grad Gospić ide u projekt nadogradnje vrtića dok u gradu nedostaje vrtićke djece. Naprotiv, djece ima previše za trenutne kapacitete gospićkog dječjeg vrtića i njegovih podružnica da su mnogi ostali bez odobrenja svojih zahtjeva za upis djeteta unatoč ispunjavanju zakonskih kriterija. Upravo zato, kako bi svako dijete moglo pohađati vrtić, Grad ulazi u projekt vrijedan 660 tisuća kuna, a zaposlit će i nove odgojiteljice.

Detaljno obrazloženje zatražili smo u Dječjem vrtiću Pahuljica i kod Osnivača ustanove, Grada Gospića.

Naime, ove godine od pristiglih 104 zahtjeva za upis djece u vrtić odobreno je, prema postojećim kriterijima upisa, 46 zahtjeva, dok je Dječji vrtić Pahuljica privremeno odbio upisati 58 polaznika. Nakon toga na prijedlog Upravnog vijeća vrtića i gradonačelnika,  Gradsko vijeće usvojilo je Odluku kojom se omogućilo proširenje opsega programa što znači i uređenje novih prostorija u Dječjem vrtiću za još četiri skupine jasličke dobi te otvaranje novih radnih mjesta.

Zbog povećanja potreba zaposlit će se još devet zaposlenika od kojih osam odgojiteljica i jedna spremačica, a sva djeca zaposlenih roditelja dobit će mogućnost pohađanja redovitog 10-satnog programa Dječjeg vrtića Pahuljica.

 Za Grad Gospić ovo je veliki izazov jer su ranije uvijek postojale liste čekanja koje su ove godine eliminirane. Od ove godine namjera uprave grada je da sva djeca zaposlenih roditelja imaju mogućnost upisa u vrtić jer je demografska slika grada narušena i smanjenjem cijenom vrtića po dohodovnom cenzusu te upisom djece u vrtić doprinosi se stvaranju boljih uvjeta za djecu i roditelje.

Kako doznajemo od Snježane Biškupović, ravnateljice gospićkog vrtića, u proračunu grada osigurana su sredstva i već je proveden postupak nabave te odabran izvođač radova koji će preurediti postojeće prostorije za upis djece koja  nisu upisana u prvom roku, a čiji roditelji rade. Ravnateljica ističe kako će se postojeće prostorije vrtića prenamijeniti, ali i kako je to privremeno rješenje jer uskoro kreće gradnja novog krila vrtića.

U gradskoj upravi potvrdili su nam da je izrada projekta u tijeku. Gradonačelnik Starčević ističe kako se odlukom o cijeni vrtića po dohodovnom cenzusu roditelje rasteretilo za dodatnih 1,6 milijuna kuna, a dodatna investicija proširenja kapaciteta za ovu godinu iznosit će 660 tisuća kuna. Izrada projekta i kalkulacije o visini ulaganja u izgradnju novog krila vrtića još su u tijeku.

Iva Vidović Pocrnić

Također provjerite

USKORO: IZLOŽBA INTERAKTIVNE DIDAKTIČKE SLIKOVNICE “LIČKO DITE” U SNK GOSPIĆ

Drugog dana mjeseca travnja obilježava se Međunarodni dan dječje knjige, a tim povodom u Samostalnoj …

X
Skip to content