Proslava blagdana svetog Roka u Perušiću

Tradicionalna proslava blagdana svetoga Roka u punom je zamahu u općini Perušić koja se posebno „uredila“ za današnji dan. Mnoga su događanja za sve one željne i kulture i sporta i edukacije i zabave. Sve je započelo u 11 sati kada su na teren „Milan Jurišić – Skočko“ na istoimenom nogometnom memorijalnom turniru istrčali juniori četiri nogometna kluba – domaćina iz Perušića, Gospića, Otočca i Nehaja iz Senja. Dječaci i djevojčice lavovski su se borili na terenu no pehar je pripao nogometašima Gospića, srebrni su domaćini, a brončani Otočani. Najboljim golmanom proglašen je Mate Hećimović (NK Perušić), najboljim strijelcem Stipe Levar (NK Gospić), a najboljim igračem Ivan Božić (NK Gospić).

– Održan je memorijalni turnir u čast našeg bivšeg igrača i viteza heroja Domovinskog rata. Sudjelovale su četiri ekipe,  a pobijedili su nogometaši Gospića. Odazvalo se mnogo ljudi, atmosfera je bila odlična i za ubuduće nastavljamo s radom i svake godine ćemo pojačavati ekipe i nastavljamo s tradicijom turnira, kazao nam je Ivan Kolak, trener NK Perušić.

Točno u podne otvorena je u prostorijama stare pošte izložba „Etno Perušić“ i „Perušić sutra“ u sklopu koje su predstavljeni novi projekti koji će se graditi u ovoj općini tijekom narednih mjeseci. Mihael Kurteš, zamjenik načelnika, objasnio nam je da je riječ o višemilijunskim projektima – o obnovi mrtvačnice koja starta 2. rujna, prenamjeni stare zgrade Ekonomske škole u stambenu zgradu, izgradnja Vatrogasnog doma, obnova Doma kulture te izgradnja infrastrukture na perušićkoj tržnici.

Pogled u perušićku prošlost, odnosno kako se živjelo prije gotovo 100 godina, ispričala nam je Ana Hodak, koja je zajedno sa članovima HKUD-a Perušić marljivo sakupljala predmete koji većinom potječu iz njezine obitelji.

– Otvorena je izložba starih predmeta i eksponata našeg zavičajnog muzeja koji je bio malo zapostavljen , no nadam se da će s mladima koji imaju više volje i strpljenja nastaviti naš dosadašnji rad. Na izložbi se može vidjeti štošta iz davnih vremena, to su eksponati koje čak i ja pamtim iz svog života i odrastanja na selu. Najdraža mi je rukatka u kojoj je mama pravila kiselo mlijeko čiji okus ne mogu ni danas zaboraviti. Predstavljeni su predmeti koji su služili u kuhinji, iz vremena prije 70 do 100 godina, kakav je bio raspored u kućama, kako se spavalo, kako se i u čemu kuhalo, mogu se vidjeti alati i oruđa koja su se koristila u poljoprivredi, imamo primjerak starog drvenog pluga, kako se pravila obuća, žene su pravile vunene čarape i podšivene šlape – od runa do ruha, kazala nam je gospođa Hodak koja je pozdravila Ličane i Ličanke diljem domovine i šire.

– Organizatori  izložbe su JU Pećinski park „Grabovača“ i Narodna knjižnica Općine Perušić. Ideja je nastala iz želje da prezentiramo perušićku tradicionalnu baštinu široj javnosti. Pronašli smo gomilu starih ličkih stvari koje su davno prikupljene te smo odlučili očistiti ih i pokazati svim zainteresiranima da vide kako su stari Ličani nekada živjeli i što su koristili. Za sada će izložba biti otvorena svakoga dana od 7 do 15 sati do Križeve, odnosno 14. rujna, kazala je Jelena Milković, ravnateljica pećinskog parka.

Sve očekuje još mnogo događanja, od radionica za djecu u parku od 17 sati, mise u Crkvi sv. Roka od 18 sati, nastupa HKUD-a Perušić od 19 sati, a od 20 sati pozornicu zagrijavaju tamburaši do dolaska grupe „Vigor“ od 22 sata, a sve završava vatrometom u ponoć.

Iva Vidović Pocrnić

Također provjerite

Zbog loših vremenskih uvjeta misa povodom svetoga Marka umjesto u Budaku bit će služena u crkvi u Ličkom Osiku

Blagdan je svetoga Marka. Iz župe svetoga Josipa Lički Osik, u čijem sastavu je i …

X
Skip to content