MUP – 2-6.8.2019.

Tijekom proteklog produženog vikenda (2. – 6. kolovoza 2019. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirano je sedam kaznenih djela, 17 prometnih nesreća, pet narušavanja javnog reda i mira, dva pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava, te pet nedozvoljenih glisiranja.

Kriminalitet

U razdoblju od 28. lipnja do 2. kolovoza 2019. godine u mjestu Barlete, Grad Gospić, nepoznati počinitelj je provalio u obiteljsku kuću iz koje je otuđio televizor, prijenosni rashladni spremnik i motor s trimera, vlasništvo 75-godišnjakinje iz Barleta.

U razdoblju od 31. srpnja do 1. kolovoza 2019. godine u mjestu Mušaluk, Grad Gospić, nepoznati počinitelje je provalio u obiteljsku kuću iz koje je otuđio torbicu s osobnim dokumentima vlasništvo 23-godišnjakinje iz Gospića.

Nepoznati počinitelj je u Novalji:

  • kolovoza iz apartmana otuđio novčanik vlasništvo 42-godišnjakinje iz Našica;
  • kolovoza iz kuće otuđio novac na štetu troje njemačkih državljana;
  • kolovoza u ugostiteljskom klubu otuđio je mobitel i novac, vlasništvo 24-goduišnjakinje iz Rijeke;
  • kolovoza u ugostiteljskom klubu otuđio dvije okopojasne torbice s osobnim stvarima vlasništvo dviju njemačkih državljanki;
  • kolovoza iz apartmana otuđio odjevne predmete, video kameru i novac, vlasništvo šestero talijanskih državljana.

Policija traga za počiniteljima, a kaznena prijava biti će dostavljena nadležnim državnim odvjetništvima.

Promet

Šest prometnih nesreća je s ozlijeđenim osobama, a dogodile su se na području Novalje (3), Gospića (1), Otočca (1), te Senja (1). U njima je jedna osoba teško i sedam osoba lakše ozlijeđeno.

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Korenice (3), Gospića (2), Otočca (2), Novalje (1), Donjeg Lapca (1), Senja (1) i Karlobaga (1).

Izdvajamo prometnu nesreću s teško ozlijeđenom osobom koja se dogodila 4. kolovoza na županijskoj cesti 5210, u Novalji, kada je 27-godišnji slovenski državljanin upravljajući osobnim vozilom slovenskih nacionalnih oznaka uslijed neprilagođene brzine kretanja te ne držanja potrebitog razmaka prednjim dijelom vozila udario u stražnji dio motocikla slovačkih nacionalnih oznaka s kojim je upravljao 37-godišnji slovački državljanin, te u stražnji dio motocikla slovačkih nacionalnih oznaka s kojim je upravljao 27-godišnji slovački državljanin, koji su se kretali ispred njega. Od siline udara oba motocikla su odbačena u stražnji dio osobnog vozila zagrebačkih registracijskih oznaka kojim je u istom smjeru upravljao 34-godišnjak iz Sesveta, uslijed čega je isto vozilo prednjim dijelom udarilo u stražnji dio osobnog vozila talijanskih nacionalnih oznaka s kojim je upravljao 51-godišnji talijanski državljanin, a koji je u trenutku prometne nesreće bio zaustavljen na kolniku zbog kolone vozila koja su se nalazila ispred njega.

U prometnoj nesreći teško je ozlijeđen vozač 37-godišnji motocikla, a vozač drugog motocikla i 34- godišnjak iz Sesveta su lakše ozlijeđeni.

Zbog izazivanja prometne nesreće protiv slovenskog državljanina je podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđen je ukupno 77 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 5 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola tijekom vikenda izmjerena je u subotu u mjestu Otočcu (1,97 g/kg), kod 26-godišnjeg hrvatskog državljanina. On je isključen iz prometa i protiv njega je podnijet optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu.

          Javni red i mir

Narušavanja javnog reda i mira počinjena su svađom i vikom na području Senja (2), Gospića (1), Korenice (1), te Karlobaga (1).

Protiv počinitelja će biti podnijeti optužni prijedlozi nadležnim sudovima.

Pronalazak minsko-eksplozivnih sredstva

Građani su dojavili da je u:

  • petak, 2. kolovoza u grmlju u mjestu Podum, Grad Otočac, pronađena tromblonska mina, koja je uz poduzimanje svih mjera sigurnosti uništena na mjestu pronalaska,
  • te jučer, 5. kolovoza u mjestu Mogorić, Grad Gospić, pronađena jedna ručna bomba (odnosno tijelo s eksplozivnim punjenjem, bez pripadajućeg upaljača), koju je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

          Nedozvoljena glisiranja

Tijekom produženog vikenda policijski službenici pomorske policije Policijske uprave ličko-senjske su u nedozvoljenom glisiranju (unutar 300 metara od obale), zatekli  pet osoba (dva njemačka državljanina, slovenskog državljanina, talijanskog državljanina, te slovačkog državljanina), kojima je zbog utvrđenih prekršaja naplaćena novčana kazna.

Policijska službenica

 Kristina Orešković

Također provjerite

Vozaču zbog počinjenih prekršaja trajno oduzet automobil

Policijski službenici Policijske postaje Gospić su 4. travnja 2024. godine, u 19,30 sati, u Perušiću …

X
Skip to content