MUP – od 5. do 8. srpnja 2019. godine

Tijekom proteklog vikenda (od 5. do 8. srpnja 2019. godine) na području Policijske uprave ličko-senjske evidentirana su tri kaznena djela, 17 prometnih nesreća, jedno narušavanje javnog reda i mira, dva prekršaja na moru i jedan pronalazak minsko-eksplozivnog sredstva.

 Kriminalitet

Policijski službenici Postaje granične policije Korenica dovršili su kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjim državljaninom Afganistana zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo razbojništva.

Sumnjiči se da je 4. srpnja 2019. godine u popodnevnim satima u šumskom predjelu mjesta Rudopolje, lakše ozlijedio 20-godišnjeg državljana Pakistana te mu otuđio novac.

Osumnjičeni 29-godišnji državljanin Afganistana je uhićen, predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu.

Zbog počinjenja kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju na štetu 27-godišnjeg državljana Pakistana, protiv nepoznatog počinitelja će nadležnom državnom odvjetništvu biti dostavljena kaznena prijava.

U nedjelju navečer u Novalji, nepoznati počinitelj iskoristio je nepažnju prodavača u suvenirnici i iz skladišta otuđio novac.

Policija traga za počiniteljem, protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu.

Promet

Tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, a dogodile su se:

  • u subotu u 18.45 sati na dionici državne ceste broj 8 u mjestu Karaula, kada je 35-godišnjak iz Zagreba upravljao motociklom švicarske nacionalne oznake, iz smjera Senja u smjeru Karlobaga, te uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad motociklom i sletio u provaliju s desne strane kolnika, i teško se ozlijedio;
  • jučer u 9.10 sati na dionici državne ceste broj 8, predio Kiac, Općina Karlobag, kada je 33-godišnjak iz Šibenika upravljao motociklom šibenske registracijske oznake, iz smjera Karlobaga u smjeru Zadra, uslijed neprilagođene brzine kretanja izgubio nadzor nad motociklom i pao na kolnik te udario u zaštitnu metalnu ogradu. Vozač motocikla je teško ozlijeđen i zadržan na liječenju u Općoj bolnici u Zadru.

Skrećemo pozornost motociklistima da:

  • voze s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima tijekom cijele godine,
  • koriste propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu, ali i drugu motociklističku opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme, rukavice),
  • se kreću dopuštenim brzinama, te brzinu kretanja prilagode stanju i uvjetima na cesti,
  • tijekom vožnje u skupini – se kreću jedan iza drugog, ne precjenjuju vlastite mogućnosti, odnosno ne podcjenjuju opasnosti u prometu.

Pet prometnih nesreća je s lakše ozlijeđenim osobama, a dogodile su se na području Otočca (jedna prometna nesreća u kojoj su tri osobe ozlijeđene), Senja ( dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe ozlijeđene) i Novalje (dvije prometne nesreće u kojima su dvije osobe ozlijeđene).

Ostale prometne nesreće su s materijalnom štetom, a dogodile su se na području Gospića (5), Otočca (4) i Novalje (1).

Tijekom proteklog vikenda na području Policijske uprave ličko-senjske provedene su preventivno-represivne akcije u prometu usmjerene na održavanje povoljnog stanja sigurnosti u cestovnom prometu, te sankcioniranja prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i upravljanja pod utjecajem alkohola i droga.

U tom periodu utvrđeno je ukupno 89 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja i 4 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola.

Najveća koncentracija alkohola prilikom kontrole vozača izmjerena je u subotu u Gospiću kod 33-godišnjeg hrvatskog državljana (1.67 g/kg).

Javni red i mir

Narušavanje javnog reda i mira počinjeno je tučnjavom na području Korenice, te će protiv počinitelja biti podnijeti optužni prijedlog nadležnom sudu.

Prekršaji na moru

Policijski službenici pomorske policije Policijske postaje Senj su u petak u moru kod Stare Novalje u nedozvoljenom glisiranju (unutar 300 metara od obale), zatekli 51-godišnejg državljana Rusije kojem je naplaćena novčana kazna, a u subotu su kod otoka Zečeva zatekli 55-godišnjeg slovenskog državljana u športskom ribolovu na dah uz uporabu podvodne puške koji nije kao ronioc bio propisno označen plutačom ili bovom crvene ili narančaste boje, te su mu naplatili novčanu kaznu.

Pronalazak minsko-eksplozivnog sredstva

U subotu su djelatnici poduzeća koji su obavljali radove na starom objektu u Raduču pronašli u podrumskim prostorijama dvije minobacačke mine, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave ličko-senjske izuzeo i pohranio u skladište do uništenja.

Pridružite nam se u akciji „Manje oružja – manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava i oružja.   

Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Mi ćemo poslati stručne i osposobljene policijske službenike koji će oružje preuzeti.

Zahvaljujemo građanima koji su do sada prepoznali značaj akcije „Manje oružja, manje tragedija“ i vratili oružje, a sve druge građane pozivamo da slijede njihov primjer i izbace iz svojih domova ono što život njihovih obitelji može zaviti u crno, te da svima osiguraju sigurniju i sretniju budućnost.

Također provjerite

PU LIČKO-SENJSKA: Osumnjičen za lažno prijavljivanje kaznenog djela

Policijski službenici Policijske postaje Gospić dovršili su kriminalističko istraživanje nad 23-godišnjakom iz Perušića zbog osnova …

X
Skip to content