Gospić i Perušić zajedno u projekt aglomeracije

Kako je istaknuo predsjednik gradskog vijeća Grada Gospića, Petar Radošević, održala se povijesna sjednica dvaju vijeća po prvi puta od uspostave jedinica lokalne samouprave. Snage su udružili Grad Gospić i Općina Perušić u EU projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Gospić – Lički Osik – Perušić“.

 Projekt bi trebao biti apliciran do kraja 2020. godine, u tijeku je ishođenje dozvola i finalizacija projektne dokumentacije, a ako projekt prođe njegova realizacija očekuje se do kraja 2023. Detalji postojećeg stanja vodoopskrbnog sustava te sustava odvodnje na ukupno 444 kilometra vrlo razgranatog sustava, iznio je na sjednici gospodin Jozić ispred stručnog izrađivača.

Na sjednici na kojoj su uz perušićke i gospićke vijećnike nazočili gradonačelnik Karlo Starčević te načelnik Ivica Turić, Jozić je istaknuo da je vodoopskrbni sustav star 125 godina te da svih tih godina nije adekvatno održavan. Zabilježeno je u prosjeku 100 puknuća cijevi godišnje što stoji 450 tisuća kuna, a ovim projektom investirat će se u rekonstrukciju, ali i nadogradnju. Projekt je vrijedan 219 milijuna kuna od čega EU sufinancira gotovo 73 posto dok će izdatak za Gospić biti 12 milijuna, a za Perušić 3,2 milijuna kuna.

Za sada je oko 80 posto stanovništva priključeno na sustav vodoopskrbe, a oni koji tijekom ljetnih mjeseci ostaju bez vode, oko 500 kućanstava, riješit će se nadogradnjom magistralnog cjevovoda. Kad je u pitanju odvodnja, povećat će se kapacitet gospićkog pročišćivača koji će sakupljati vodu iz Perušića i Ličkog Osika, tri aglomeracije na jedan pročistač. Zaključeno je da je projekt priuštiv za građane kojima će se računi povećati od 2,15 do 7,69 kuna tijekom godina.

Nakon završetka zajedničke sjednice, održane su one redovne obiju vijeća. Valja istaknuti odluku donesenu vezano za proširenje vrtića u Gospiću kako bi se moglo primiti 58 djece na čekanju zbog trenutnog manjka prostora i osoblja.

– Radi se o 58 djece koji trebaju biti prihvaćeni u vrtić u Gospiću, a to je 58 mališana više nego prošle godine. Netko će reći da je to problem, a ja odavde poručujem da je to za nas u Gospiću velika radost. S dogovorom oko rebalansa proračuna u ovom trenutku stavku dječjeg vrtića povećavamo za 660 tisuća kuna za proširenje jednog krila i izgradnje još dodatnih četiri odjela gdje ćemo smjestiti svih 58 djece od jasličke do predškolske dobi koji ispunjavaju zakonske odredbe. To rješenje će biti najkasnije do 1. ili 15. rujna. Hvala svim vijećnicima što su imali razumijevanja i što su prihvatili ovu odluku i izašli u susret poglavito onoj djeci čiji roditelji rade, kazao je gradonačelnik Starčević.

Do sada se za potrebe vrtića izdvajalo oko 8,6 milijuna kuna, a od sada će iznos biti oko 9,3 milijuna.

Iva Vidović Pocrnić

Također provjerite

Grad Gospić učenicima osnovnih škola sa svog područja za nabavu školskog pribora osigurao 150.000,00 kn.

GOSPIĆ-  S obzirom na to da su sredstva za nabavu školskih udžbenika za učenike osnovnih …