Danas zanimljiv program u Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu kojim se obilježava 163. obljetnica rođenja Nikole Tesle

SMILJAN- Danas se prigodnim programom u Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu obilježava 163. obljetnica rođenja Nikole Tesle i 13. obljetnica otvorenja Memorijalnog centra.  Dobrodošlicu svim sudionicima programa i okupljenima poželjela je ravnateljica Muzeja Like Gospić, Tatjana Kolak te je naglasila kako vjeruje da će u programu obilježavanja ovogodišnje obljetnice svatko pronaći nešto za sebe, od znanosti, inovacija, tehničkih postignuća i objedinjavanja kulturne baštine i gospodarstva, dječjih radionica te likovne i glazbene umjetnosti. Kolak dodaje kako su Grad Gospić i Republika Hrvatska omaž ličkom geniju s područja prirodnih znanosti odali  još prije 63 godine, davne 1956.godine otvorenjem Memorijalnog muzeja ili nešto kasnije spomen-područjem, a sve zajedno zaokružili 2006. godine Memorijalnim centrom u ovom obliku.

Današnji program se sastoji od dva dijela, u jutarnjem dijelu programa dr. sc. Marijana Borić održala je predavanje na temu „Nikola Tesla član HAZU“ te je istaknula kako se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ponosi time što je Tesla postao njihovim članom u dobi od 40 godina što je ujedno najranije  priznanje koje je ostvario te je bio članom punih 46 godina, a postupak primanja Tesle u članstvo HAZU-a trajao je 3 godine.

Također, u Smiljanu je  predstavljen projekt „Izložba Nikole Tesla“ u Muzeju elektrotehnike, održana je  i radionica 3D printanja, ali i prezentacija „The Tesla Lamp“ u izvedbi Lika Svjetlo d.o.o. Popodnevni dio programa najavila nam je  voditeljica Memorijalnog Centra Nikolina Asić Krpan koja navodi da iako je vrijeme danas malo neobično nastavit će se kako je planirano. U goste im  dolazi Elektroboj iz Zagreba, to je inače natjecanje studenata elektrotehnike i svih studenata kojima je elektrotehnika hobi, oni će predstaviti svoje inovacije te moderna i praktična rješenja.  Nakon toga će  Zajednice tehničke kulture grada Gospića i Zadarske županije pripremiti jedan lijepi program,  igru dronova i robota. Također Asić Krpan naglašava  da će danas u Centru imati izradu murala street art umjetnika iz Karlovca, Leonarda Lesića koji će svojim muralom prikazati Teslu dječaka koji se igra sa svojim mačkom, a za kraj slijedi glazbena poslastica, koncert Đanija Stipaničeva od 20:30 sati.

Iva Talajić

Također provjerite

ODRŽANA 17. SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA OPĆINE BRINJE

U prostorijama Društveno – kulturnog centra održana je 17. po redu sjednica Općinskog vijeća Općine …

X
Skip to content